Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Svedberg: "Jag har svikit"

/

Efter en julfest som spårade ur blev riksdagsledamot Per Svedberg föremål för ett rikstäckande mediedrev. Nu vill han lägga händelsen bakom sig och fokusera på valrörelsen. Men för tidningen berättar han hur han upplevde tiden efter den omskrivna händelsen.

Annons

En kort tillbakablick: det är Socialdemokraternas julfest, den 17 december förra året. Efter festen ertappas Per Svedberg hur han full och endast iförd kalsonger och skjorta bankar på dörren till en kvinnas tjänsterum. Han förs bort av en tillkallad väktare.

Nu, fyra månader senare, sitter vi runt köksbordet hemma hos Per Svedberg i Norrbo.

– Jag gjorde en otrolig dum, plump sak, det råder ingen tvekan om det. Jag är ingen perfekt människa och jag har svårt att tro att det finns sådana. Men gör man dumma saker så ska man stå för det, säger han.

Som politiker måste man räkna med att bli granskad och kontrollerad och det ska också vara så, menar han. Men för honom personligen blev det en kaotisk period. Det var helgen före jul och aldrig har det känts så tungt att åka hem till familjen som då.

– Man har svikit, man har ställt till det för nära och kära.

Efter händelsen gjorde Per Svedberg en utredning för att kontrollera ett eventuellt alkoholberoende. Det finns ingen beroendeproblematik, men det visade sig att hans kropp inte tål alkohol, säger han. Därför har han slutat dricka alkohol.

– Det finns ingen som kommer att se mig berusad igen. Om jag nu inte kan hantera det här, varför ska man utmana ödet?

Partiets förtroende har Per Svedberg fortfarande. Han står på tredje plats på Socialdemokraternas lista till riksdagen. Nu gäller det att få tillbaka väljarnas förtroende.

– Jag ska göra allt vad jag kan för att återupprätta det förtroendekapitalet jag har förbrukat.

Hur vill du göra det?

– Jag tänker fortsätta vara Per. En ärlig, uppriktig, glad Per. Jag tar ansvar för det jag har gjort.

Hälso- och sjukvårdsfrågor är de frågor han kommer att fokusera på i valrörelsen. Just nu sitter han i socialutskottet i riksdagen och han vill gärna sitta kvar där om det blir ytterligare en mandatperiod.

Läs hela intervjun i fredagens tidning.

Mer läsning

Annons