Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar styr barngruppernas storlek

I Hudiksvall har var femte småbarnsavdelning mer än 17 barn.
På grund av kommunens ekonomiska begränsningar kan små barn placeras i förskolor med stora barngrupper.

Annons

Barngruppernas storlek har större betydelse än antalet barn per pedagog. I stora gruper är det svårt att tillgodose varje barns behov och förutsättningar. Det visar forskningsresultat som Hudiksvalls kommun tar upp i det dokument som styr förskoleverksamheten.

Skolverket anser att 15 barn per grupp är att föredra, för att barnen ska utvecklas på ett optimalt sätt. I Hudiksvall går det i genomsnitt 16,9 barn i varje förskoleavdelning.

Annika Gabrielsson, verksamhetschef för förskolorna i Hudiksvalls kommun, är medveten om situationen. Hon har sedan en tid ett uppdrag att se över barngruppernas storlek – och minska dem.

- Men sen så kom bromspaketet. På grund av ekonomin 2009 och 2010 så finns det ingen möjlighet att genomföra den minskningen nu. Så fort tiderna blir bättre ska vi diskutera det igen, säger hon.

På småbarnsavdelningarna (upp till tre år) i Hudiksvall är det vanligast med 14–16 barn per grupp. Men var femte småbarnsavdelning har 17 barn eller fler – trots att det främst är i småbarnsgrupperna som antalet barn bör hållas nere.

Alla barn som är inskrivna i grupperna närvarar dock inte alltid samtidigt, beroende på hur många timmars omsorg de har rätt till.

- Våra pedagoger är väldigt duktiga på att dela upp sig i mindre grupper om det är många barn där. En grupp kan vara inne, en ute på gården och en i skogen, så att så många barn inte ska vara på samma yta. Det minskar stressen även för de vuxna, säger Annika Gabrielsson.

Läs mer om barngruppernas storlek i Hudiksvall och Nordanstig i torsdagens upplaga av Hudiksvalls tidning.

Mer läsning

Annons