Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar mot kvinnoförtryck

/

Pengar mot förtryck välkomnas av kvinnojouren i Hudiksvall och Nordanstig. Regeringen satsar nära en miljon kronor i länet.

Annons

Gävleborg län har beviljats 900 000 kronor för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Fördelningen beslutas efter länsstyrelsernas egen bedömning av hur mycket som behövs.

– Vi märker att problemet finns här när vi möter kvinnor från andra kulturer, säger Charlotte Klötz, ordförande för kvinnojouren Vändpunkten.

De har erfarenheter av hedersrelaterat våld, men Charlotte Klötz påpekar att det inte är isolerat till invandrarnas kulturer.

– Det var inte så länge sedan det här fanns hos oss. Och det finns fortfarande förtryck även i vårt samhälle, vi är inte annorlunda.

Exempel på kränkningar är skuld-och skambeläggning, förödmjukelser, nedvärdering, undandragen kärlek och omsorg, förföljelse och hot.

I Norrland är Gävleborg det län i som fått mest av de sammanlagt 36 miljoner som fördelats i landet. Totalt sett får Stockholm mest, med nio miljoner i anslag.

– Det är alltid bra när det kommer pengar, tycker Charlotte Klötz. Då uppmärksammas problemet och folk börjar prata om det.

Mer läsning

Annons