Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påskfest i Dellenbygden

/
  • Korgmakaren Kenneth Matsson tillverkar korgar som korgar tillverkades förr. Han klyver tallvirke och flätar samman delarna i Bror-Erics ateljé.
  • Hårkullan Pia Mattson knypplar hårstrån till smycken. Broscher, berlocker och armband tillverkade av såväl människohår som tagel finns bland hennes hantverk.
  • Nästa år firar bygdemålaren Bror-Eric fyrtioårsjubileum. På påskaftonen har dokumentären om honom och hans konstnärsskap premiär på Svanbacken.

Dellenbygden har bjudit på påskfest i dagarna tre med konst och hantverk.

Annons

Till Bror-Erics ateljé i kyrkbyn i Bjuråker har dörrarna stått öppna sedan långfredagen. Varje år brukar omkring 3 000 besökare leta sig hit under påskhelgen.

- Tänk att jag hållit på så här under 39 års tid och fortfarande är folk intresserade, säger han.

I ateljén finns, förutom konst att betrakta och köpa, en tvättäkta hårkulla och en traditionell korgmakare. Makarna Pia och Kenneth Matsson från Dalarna visar sina färdigheter inom de gamla hantverkskonsterna.

- Det ska helst vara gamla tallar som vuxit tätt. Då blir de så här, säger han och visar årsringarna i trästycket han just ska klyva för att sedan fläta till en slitstark korg med minst en livstids garanti.

Dellenbygdens påskfest pågår på Svanbacken också. En trappa ned finns en variationsrik hantverksmässa med ett trettiotal utställare. Linnekläder, skinn- och ullprodukter, hembakat och träslöjd trängs med smycken och pärlor – och påsklediga besökare.

Fotnot: Påskfesten avslutas på söndagen.

Mer läsning

Annons