Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parkeringsvakter ska tåla mer än andra

/
  • Hudiksvalls kommun har egna parkeringsvakter. Ibland möter de bilister som är hotfulla.

P-vakter får acceptera både våld och glåpord.

Det slår tingsrätten fast och ger inte en angripen parkeringsvakt skadestånd.

Annons

– Det är vansinnigt att vi inte ska kunna få skadestånd, säger Ingrid, p-vakt i Hudiksvall.

Den kvinnliga parkeringsvakten i Malmö fick stå ut med både ett grepp om halsen och att få höra att hon skulle jagas till "döddagar". Den uppretade mannen som fått en parkeringsbot hann också slänga ur sig några okvädningsord innan han körde iväg.

Malmö tingsrätt hänvisar till praxis och skriver att vissa utsatta yrkesgrupper måste ha större mental beredskap för hot och angrepp. Men domen får kritik.

– Det är fruktansvärt. Arbetar man som parkeringsvakt är man beredd att ta skit, men han borde ha dömts hårdare, säger Birgitta, p-vakt.

Även om hot och trakasserier inte sker varje dag, händer det. Allt för ofta kan tyckas. De lappade kan bli väldigt upprörda och ibland hotfulla.

– Har man en dålig dag själv kan man ta åt sig väldigt mycket. Det har hänt att man efter en konfrontation inte orkat mer den dagen.

Rådman Ann-Louise Roos i Malmö tingsrätt försvarar emellertid domen. Det faktum att mannen dömdes till både böter och villkorlig dom framhåller, enligt henne, tingsrättens syn att dådet inte är acceptabelt.

Mer läsning

Annons