Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På fyra hjul genom USA

/
  • Jenny Nielsen, Iris Kuylenstierna, Ellen Kristensson och den fjärde reskamraten Elin Styf, har bara timmar kvar till avfärd. Telefonen och datorn blir viktiga redskap för att kunna hitta rätt på vägarna och boka hotell, etcetera. Men papperskartan får följa med,
  • Vad ser du mest fram emot på resan?Ellen Kristensson, 22, tog nyss universitetsexamen från Turismvetenskapsprogrammet i Kalmar:- Jag tänker mig ögonblicket när man åker in i en liten stad i Texas och möts av en Linedance full av cowboyboots och hattar. Då kommer jag att veta att jag är i USA!
  • Jenny Nielsen, 22, läser till beteendevetare i Västerås:- Disneyworld i Orlando har hela tiden stått högt på min lista. Vi älskar alla fyra att åka de värsta karusellerna, så det ska bli en riktig höjdpunkt.
  • Iris Kuylenstierna, 22, läser till civilingenjör i Umeå:- Jag ser fram emot att se städerna mest. San Fransisco har jag hört så mycket om och Miami och New York blir också spännande att se.

Fyra Hudiktjejer har just startat drömresan – en roadtrip genom USA.

Annons

De hade förstås hoppats på att få kuska runt på USA:s vägar i en riktig raggarbil, och när hyrbilen visade sig vara en Chevrolet Impala trodde de drömmen skulle bli sann.

- Men det var en Sedan från -09, så lite mer säker än häftig, säger Ellen Kristensson och skrattar.

Hon och två av de tre reskamraterna, Jenny Nielsen och Iris Kuylenstierna, har samlats i föräldrahemmet på Öster i Hudiksvall. Fjärde kompisen är kocken och travtränaren Elin Styf, för övrigt gruppens tidsoptimist. Hon har just ringt från skogen, där hon höll på att köra häst, och meddelat att hon inte hinner till mötet.

Om några timmar går bilen till Arlanda för att tidigt onsdag morgon flyga till San Fransisco på USA:s västkust. Där kommer hyrbilen att stå. Resan på fyra hjul blir 650 mil och fem veckor lång.

- Vi har laddat med massor av musik och gjort en lång spellista där alla lagt in sina favoriter. Det känns viktigt för det blir många timmar på vägen, säger Jenny Nielsen.

Det blir delad tid bakom ratten, för alla fyra älskar att köra bil, en av huvudorsakerna till att det blev en bilsemester.

- Och friheten, att kunna ta sig mellan de olika punkterna själv, det är viktigt, säger Iris Kuylenstierna.

De plockar fram kartorna och reseguiderna och visar hur rutten är planerad. Från San Fransisco tar de Kalifornienkusten ner till San Diego, vidare till spelmetropolen Las Vegas och Grand Canyon och genom delstaten Texas till New Orleans. Via Mexikanska golfens kustremsa kör man ner mot Florida och dess västkust, "som ska vara helt gudomlig", och slutstationen Miami. Där får Chevan vila, för därifrån går flyget till New York och därefter hem till Sverige den 19 juli.

Planeringen har pågått så länge att de knappt fattar att den nu blir av. Men med vetskapen om att de har mål i mun, fötterna på jorden och de vet hur man byter däck, så är de helt övertygade om att det blir en alldeles underbar semester.

Mer läsning

Annons