Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På flykt från Albanien

/
  • 24 flyktingar från Albanien bor nu på Svanbacken. De är alla barnfamiljer.
  • Pingis är ett populärt tidsfördriv. Kanske blir det också lite fotboll senare, flera i gruppen är duktiga på det.
  • Eddie Shtjefni till höger är den som behärskar engelska bäst. Han berättar att de gärna börjar jobba direkt om de får.

Barnfamiljerna vet ännu inte riktigt var de hamnat. Platsen är obekant och framtiden helt öppen. De vet inte om de får stanna eller hur länge de ska vara kvar på Svanbacken.

Annons

– Jag vet inte vad det här stället heter.

Det berättar Eddie Shtjefni, en av de 24 albaner som på onsdagen anlände till Svanbacken i Delsbo. Med sig har han sin fru och en son.

Vi samtalar på engelska i sällskapsrummet, där pingisspelandet just tagit en paus. Runt omkring fotografen och mig samlas de, tysta och försynta, några med små, söta barn på armen. De är unga föräldrar, i 20–30-årsåldern, med småttingar från sju månaders ålder till ett och ett halvt år. Alla följer intresserat vårt samtal.

Eddie Shtjefni är den som kan engelska bäst. Han pratar gärna med tidningen och lyser upp när han får höra att det finns mycket musiker och konstnärer i området, som heter Delsbo.

– Jag har spelat fiol sedan jag var fyra år, berättar han.

Flyktingarna är också nya för varandra, inom gruppen, och de håller på att bekanta sig. Här finns många inom byggbranschen, elektriker, snickare och tapetserare. Förutom att de talar albanska kan någon italienska, en annan är en hejare på grekiska och en till behärskar engelska. De träffade varandra för första gången här på Svanbacken.

Eddie Shtjefni vill gärna jobba.

– Jag kan börja direkt, jag har gyllene händer, säger han och förklarar att han klarar det mesta.

Han får frågan varför de sökt sig hit.

Eddie Shtjefni berättar dämpat att hans bror nyss har dött, helt oväntat i sömnen, 29 år gammal. Myndigheterna gjorde inget, allt fick han ordna själv.

Han beskriver tillvaron i Albanien som hotande. Polisen gör inte sitt jobb och eftersom korruptionen är utbredd riskerar poliserna inte heller att få sparken, även om de struntar i anmälningar.

– Myndigheterna gör inte det de ska i Albanien. Det är farligt att leva där.

Vägen till Svanbacken och Sverige kom via Danmark och Gävle och det var bara tio dagar sedan de lämnade sitt hemland. Deras flykt beror inte på religiös diskriminering och har inget med rasism att göra.

– Vi vill bara arbeta och leva ett säkert liv.

Eddie Shtjefni berättar att de nu är beredda att lära sig svenska och att de fått ett gott intryck av svenskarna, även om de inte lärt känna någon än.

Deras högsta önskan är att få något jobb och att barnen så småningom får gå i skolan.

Mer läsning

Annons