Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övning skillnaden mellan liv och död

/
  • Räddningschefen räddas. Det var Hudiksvalls räddningschef Lennart Juhlin som agerade den strandade kanotisten som till slut räddades av helikopterns ytbärgare.
  • Sökandet efter den saknade kanotisten leddes av Björn Lundmark, kustbevakningen, som var dagens OSC, On scene commander. Bredvid honom sitter kollegan Bernt Östlin.
  • Problem uppstår när ytbärgaren ska få upp de två brännskadade männen i helikoptern. Men efter envist arbete kan även den andre mannen hissas upp.
  • Brandmännen arbetar metodiskt och samspelt. Niklas Bruhn hoppar i för att ta de nödställda till båtens bår så att hans kollegor kan hissa upp dem.
  • Brandmannen Niklas Bruhn räddar den nödställde yrkesfiskaren Per-Olof Johansson, som agerar nödställd, ur det kalla vattnet.
  • Spelet kan börja. Arbetsledaren Carl-Eric Wiberg tänder på i båten medan Elias Jonsvens förbereder sig för att agera nödställd i vattnet.

En båt börjar brinna mitt ute på havet. De två män som befinner sig i båten larmar SOS innan elden tvingar dem att hoppa i vattnet. Skillnaden mellan liv och död kan handla om minuter i det kalla vattnet. Då gäller det att räddningsinsatsen fungerar.

Annons

– Båtsäsongen startar nu och det är bra för oss att se att grejerna är intakta och att samverkan mellan de olika resurser som finns fungerar, säger Per-Erik Nilsson, insatsledare på räddningstjänsten i Hudiksvall.

Ljudet från Sjöfartsverkets räddningshelikopter tar oss tillbaka till övningen. Helikoptern cirklar över området ett par gånger innan den sänker sig ner mot de nödställda.

– Det är jättepositivt att vi får testa utrustningen och lära känna varandra. Det är bra för framtiden om det skulle bli skarpt läge, säger kustbevakaren Pontus Nordlinder som är mycket nöjd med övningen.

Hur ofta det blir tal om skarpt läge varierar från år till år, men det hör inte till vardagen att räddningstjänsten får uppdrag i skärgården. Men när det blir aktuellt är det bra om allt klaffar.

– Det är svårt att säga hur ofta vi har sjöräddningar, men att grejerna används det kan jag säga att de gör. Statistiskt sett kan man exempelvis se att vi har ett drunkningstillbud ungefär vartannat år på Maln, säger Per-Erik Nilsson.

Sammanlagt har omkring 40 personer deltagit i övningarna i Björnsundet. Förutom personal från räddningstjänsten, kustbevakningen och sjöräddningssällskapet har yrkesfiskare och ambulanspersonal varit med.

– Det är alltid bra att få inblick i andras verksamhet. Det händer ju att ambulansen får hoppa på räddningstjänstens båt när det är någon som fått en hjärtinfarkt eller något på någon av öarna. Och kanske kan det här leda fram till att vi kan göra något bättre nästa gång det blir aktuellt, säger Ola Engberg, ambulanssjukvårdare i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons