Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oviss framtid väntar Agö fyr

/
  • Agö Fyr ligger längst ut i Hudiksvalls skärgård och dess hamn är svåråtkomlig att nå för båtar.
  • Robert Stefansson visar upp ett gammalt signalhorn. De användes före radarens tid.
  • Kjell Alvarsson hittar under städningen en gammal värnantenn som ligger intakt i en låda från förvarets tid på ön.
  • Robert Stefansson och Kjell Alvarsson hittar spår från det förflutna.
  • En gammal tvättskål vittnar om en svunnen tid på ön.
  • Militären har också satt sina avtryck, militärsängarna är ett bevis på det.
  • Det finns gott om gamla byggdetaljer i fyrvaktarbostaden konstaterar Robert Stefansson.
  • I pigkammaren på övervåningen i fyrvaktarens bostad sveper vinden in från havet och känslan av ett spännande förflutet följer med.

Nu ska Agö fyr säljas. Under veckan har den ståtliga, högt belägna Agöfyren rensats och städats ur. Fyrvaktarhuset står där på kullen och väntar på en ny ägare.

Annons

Vid den yttersta utposten i Hudiksvalls skärgård ligger den vindpinade Agö Fyr. Där har historien haft sin fridfulla gång, men nu ska alla människospår från äldre dagar städas undan.

- Allt lösöre ska bort och alla byggnader kommer att säljas. Det kan komma att bli vad som helst här, säger Robert Stefansson, tillsynsman för Agö från fortifikationsverket.

Ett nytt kapitel kommer att skrivas när försäljningen går i lås. Ännu är ingen köpare aktuell, men arbetet att förbereda försäljningen är i full gång. De gamla fyrkvaktarbostäderna rensas nu ur, städas och farligt material kommer omhändertas och skeppas i land.

- Fyren kommer att fungera ända tills någon bestämmer sig för att knäppa av den, men den drivs helt av solceller, säger Robert Stefansson.

Vad som nu kommer att hända med fyren och området runtomkring återstår att se. Robert Stefansson har arbetat som tillsyningsman på ön under nästan 30 år. Under åren som gått har han varit ute vid ön minst två gånger om året för att se till byggnaderna. Inför framtiden hoppas han att någon som vill bevara fyren och dess omgivning kommer att nappa på erbjudandet.

- Jag skulle ju helst vilja se att det blir ett utflyktsmål, så att fyren blir kvar. Det är ju så mycket kultur som går åt pipan annars, säger han.

Mer läsning

Annons