Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övertidsblockad har trätt i kraft

/

Det är fortsatt trögt för Pappers och motparten Skogsindustrierna att sy ihop ett avtal. Nu trappas konflikten upp med övertidsblockad.

Annons

Den 22 mars la Pappers sitt det första varslet om övertidsblockad, blockad mot nyanställningar och blockad mot inhyrning av personal. Det utökades sedan med varslet att strejk utbryter 16 april vid fabrikerna Munksund, Iggesund, Korsnäs Gävle, Skoghall, Skärblacka och Värö.

Förhandlingarna återupptogs 8 april och på kvällen 10 april gavs ett nytt bud genom de sex opartiska ordförandena (Opo). På söndagen 11 april valde sedan Pappers att säga nej till budet med hänvisning till att det hade för litet innehåll i deras hjärtefrågor.

Övertidsblockad gäller alltså sedan klockan 18 på måndagen för Pappers medlemmar vid Iggesunds bruk.

Det handlar bland annat om låglönesatsningen i Strömsbruk där man enligt facket ligger 2 000 kronor under riksgenomsnittet i månadslön.

Matts Jutterström, avtalsansvarig vid Pappers, betecknar stridsviljan som god.

Parterna kommer att träffas på nytt under tisdagen för att om möjligt komma överens innan ytterligare varsel träder i kraft.

– Skogsindustrierna vill ha ett avtal. Alla andra avtal inom industrin är på plats, och Skogsindustrierna har erbjudit Pappers avtal enligt den satta industrinormen. Strejk och konflikt förlorar alla på. Samtidigt förbereder vi oss för konflikt. Vi kan inte utesluta att själva vidta möjliga motåtgärder, till exempel lockout, säger Marie Arwidson, vd på Skogsindustrierna.

Mer läsning

Annons