Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 30 miljoner ska satsas på röntgen i Hudiksvall

/
  • Vårdenhertschef Björn Relefors demonstrerar den otympliga röntgenutrustningen från 1999.

En satsning på över 30 miljoner kronor planeras på röntgenavdelningen vid Hudiksvalls sjukhus.

Annons

En datortomograf ska bli två, men framför allt ska lokalerna från 1974 anpassas till nutidens krav.

För ett år sedan blev första etappen klar av ombyggnationen. Den kostade 5 miljoner kronor. Nästa vecka ska landstingsstyrelsen ta ställning till förslaget för etapp 2, där enbart ombyggnaden av lokalerna kostar 20 miljoner kronor.

– Jag kan förstå att det låter som mycket pengar, säger vårdenhetschef Björn Relefors. Bland annat måste vi byta brandväggen mot akutmottagningen. Den uppfyller inte nuvarande krav. Sedan är ventilationen en arbetsmiljöfråga. Ibland är det väldigt kallt här. I går gick en läkare runt i morgonrock för att han frös.

Ombyggnationen ska också göras efter en grundtanke som ska förbättra flödena inne på avdelningen. Redan i första etappen skapades mottagningsrum närmast entrén där patienterna kan förberedas inför undersökningen, till exempel om någon nål ska sättas och om patienten behöver dricka kontrastvätska.

Efter ombyggnationen kommer det att finnas två vanliga röntgenapparater, två magnetkameror, två datortomografer och två ultaljudsapparater. Det ska finnas en utrustning av respektive sort för akuta respektive inbokade patienter, för att det inte ska krockar.

Undersökningar med datortomograf är något som ökar hela tiden. Den nya utrustningen som ska köpas in kostar åtta miljoner kronor.

Utrustningarna av samma slag ska placeras i rummen bredvid varandra för att kunna samutnyttja personal.

– Än så länge finns våra två ultraljudsapparater i var sin ända av korridoren och det behövs två undersköterskor för att serva dem. När rummen hamnar bredvid varandra räcker det med en undersköterska för båda rummen. En röntgenläkare och en läkare under utbildning kan samarbeta om undersökningarna i de båda rummen.

Det blir ett separat väntrum för varje sorts undersökning så att personalen lätt kan se vilka patienter som står i just deras kö.

Mer läsning

Annons