Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 2 000 namn mot Medskog

Artisten Janne Krantz överlämnade på fredagsförmiddagen över 2 000 namnunderskrifter till kommunalrådet Jonas Holm (M) mot ett köpcentrum vid Medskog.

– Det är intressant att det motsvarar tio procent av den röstberättigade befolkningen, säger Andrea Bromhed från Omställning Hudiksvall som också står bakom namninsamlingen.

Annons

Undertecknarna anser att den antagna detaljplanen med bara trafikantservice vid Medskog ska bestå. De ser stor risk att butiker både i stadskärnan och i samhällena runt Hudiksvall tvingas stänga om ett nytt centrum etableras.

– Alla varor Biltema kan erbjuda finns redan att köpa i Hudiksvall. Biltema kanske är lite billigare, men kunderna får sämre service, säger initiativtagaren Janne Krantz.

Han och de andra engagerade har inte granskat listorna så de vet hur många personer som skrivit sitt namn flera gånger. De vet inte heller hur många som är kommuninnevånare och röstberättigade.

Namnlistorna har legat ute i över 40 butiker och Janne Krantz har fått stort stöd också från handlarna.

– En del tyckte inte de hade möjlighet att ta emot listorna under julhandeln, men när jag kom tillbaka i mellandagarna så tog de gärna emot dem, säger Janne Krantz.

– Några butiker har avstått listorna, eftersom de inte velat ha en politisk diskussion över kassan, säger Andrea Bromhed.

Jon Steringer driver kiosken i Guldsmeden och är en av handlarna som stöder namninsamlingen.

– Visst är jag för fri konkurrens och nya affärers rätt att etablera sig, men de får göra det enligt de detaljplaner som finns. Vi vill ju ha en levande stad och man måste se på det samhällsekonomiskt. Jag och säkert många andra handlare är nog beredda att flytta från kommunen om det etableras extern handel. Nog måste det vara bättre att ha småföretagare i kommunen än kedjor som skickar sina vinster till Stockholm.

Jonas Holm välkomnade opinionsyttringen när han tog emot listorna.

– Oavsett om det är för eller mot, är det mycket positivt när människor engagerar sig. Det här är en stor del av kommunens befolkning.

Mer läsning

Annons