Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt stökigt år för stadsnätet

/

När Zitius sammanfattar 2009 kan de blicka tillbaka på ett år med ovanligt många driftstörningar i Hudiksvalls fibernät.
Nu lovar företaget bättring – men inte förrän till sommaren.

Annons

– Det kommer att dröja ytterligare ett halvår innan vi är färdiga med den tekniska uppgraderingen, därefter bör det inte bli några omfattande driftstörningar, säger Zitius vd, Stefan Albertsson.

Hudiksvalls kommuns stadsnät binder samman omkring 60 tätorter och småorter i ett kommuntäckande bredbandsnät. Våren 2009 var omkring 3 500 privatpersoner och 350 företag anslutna till stadsnätet.

I samband med ett nytt avtal genom Gunillaprojektet lades den tekniska driften av fibernätet, i maj, 2009, ut på företaget Zitius. De har i sin tur anlitat Ericsson som underleverantör för att sköta drift- och underhållsarbetet av Hudiksvalls fibernät.

Sedan dess har det varit flera omfattande avbrott i internettrafiken, som drabbat många kunder.

– Vi tog över ett nät som bestod av ett hopplock av en massa olika tekniska lösningar. För att göra det framtidssäkert måste vi byta ut och uppgradera komponenter. I samband med det har det blivit problem.

Han påpekar att avbrott i den här omfattningen i normala fall inte ska förekomma. Samtidigt erkänner han att de kan bli bättre på att informera kunderna när det väl händer.

– Egentligen borde vi tillsammans med kommunen i våras ha gått ut och informerat om att det under det närmsta året skulle kunna bli stökigt i nätdriften.

Mer läsning

Annons