Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otillåten lagring av järnvägssliprar

800 gamla järnvägssliprar lagras utan gällande tillstånd invid Dellenbanan i Krusänga, nära Fredriksfors.

Annons

Upplaget har heller aldrig varit täckt, trots att villkoren i ett tidigare tillstånd från miljökontoret i Hudiksvall säger att högarna bör täckas för att undvika att kreosot lakas ur.

I juni 2005 fick Dellenbanans vänner tillstånd för att lagra till en början 3 000 sliprar, som man fått av dåvarande Banveket. Idag återstår 800, som alltså lagras i Fredriksfors. Tillståndet upphörde 2009, och någon ny ansökan har inte skickats in eller behandlats av kommunen.

– Jag visste inte att tillståndet var tidsbegränsat, men jag ska ta kontakt med miljökontoret och reda ut saken. Det är klart att vi ska uppfylla kraven, säger Sigurd Melin, ordförande i föreningen Dellenbanans vänner.

Det finns också ett föreläggande, som gällde de gamla sliprar som byttes ut i första rundan. Föreläggandet är utfärdat i maj 2005, och miljökontoret påpekar att sliprarna är farligt avfall som inom ett år måste till en deponi eller destruktionsanläggning som är godkänd för ändamålet. En redovisning av slutbehandlingen skulle också lämnas till kommunen.

– Det har de inte gjort, säger Chatrin Molin, miljöskyddsinspektör vid Hudiksvalls kommun.

Det kan nog hända, medger Sigurd Melin, att det aldrig skickades någon redovisning på att – och vart – de utbytta sliprarna skickats för destruering. Men det blev gjort, försäkrar han:

– Vi har skickat alla för destruering, till en certifierad anläggning som ligger mellan Bräcke och Mellansel.

Mer läsning

Annons