Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östen med resten 30 år: Skämtsamhet måste ha en allvarlig botten för att bli bra

Det är utsålda hus på Östen med restens turné där bandet återförenats med dragspelaren Bengan Janson för att fira trettioårsjubileum. Vi följde med till Bollnäs innan turnén fortsatte med konserter i södra Sverige. Östen Eriksson berättar hur det är att återförenas med Bengan Janson efter 15 år.

Annons

Läs mer: Jag kan inget annat än tala dialekt

Det talas mycket om beställningarna som kända band har för vad som ska finnas i logen innan konserten. Med trettio år på nacken har medlemmarna i Östen med resten sina rutiner som de följer. Det ska finnas kaffe med fikabröd. Mer än så står det inte. Jo, det står att arrangören ska hålla med en sånganläggning av en viss kvalitet och att det ska finnas möjligheter att byta om och duscha. Men inte en rad om rysk kaviar och snaps.

Läs mer: Trettioårsfirandet inleddes där det började

Grabbarna samlas till en tidig middag tillsammans med ljudteknikerna och några vänner på Kulturhuset i Bollnäs. De sitter i en avskild del av lokalen men går ut till buffén och hämtar mat som alla andra gäster på restaurangen.

Alla har de sitt eget sätt att förbereda sig och violinisten Gunnar Morén är den som brukar gå undan för att värma upp stråken. Jens Kristensen och Staffan Lindfors verkar ha ett ständigt pågående samtal eller flera. Östen Eriksson och Bengan Janson drar sig emellanåt undan för att en stund senare komma med ett inlägg i diskussionen som spänner över allt från skogsbruk till Idol och gemensamma vänner.

Läs mer: Dragspelaren som spelar Bowie och Bellman

Efter denna fredagskväll i Bollnäs åkte de till Västerås och Svedala, i december väntar Vara, Varberg, Kungsbacka och Göteborg. I februari fortsätter turnén med bland annat Söderhamn den 27 februari.

Östen med resten är fast rotade i Hälsingland och de tycker själva att folkmusiken är grunden i allt som de gör. Men bandet har en popularitet som sträcker sig långt utanför landskapets gränser och de fyller lokaler som tar en publik på femhundra personer oavsett om de spelar i Umeå eller Varberg.

Det handlar bara om tajming förklarar Östen Eriksson. Bandets popularitet varierar mellan åren och just nu går det över förväntan bra tycker han.

Jens Kristensen hoppar fram med hjälp av en krycka och har en stödskena på knät.

– Jag opererade knät och det verkade så bra, men under rehabiliteringen small det till. Nu väntar ny operation efter turnén, säger Jens Kristensen och i stödskenan sätter han fast skedarna som han ska spela på.

Avslutningsvis, namnet: Östen med resten som de fick av Lasse Berghagen som lät sig inspireras av att Östen Warnerbring kallade sig för Östen med rösten. Uppenbarligen har bandmedlemmarna inte varit helt nöjda med namnet, eftersom de efter ett uppehåll aviserade ett namnbyte som skulle tillkännages i Binglotto av Leif "Loket" Olsson.

När det var dags att tillkänna ge det nya namnet i direktsändning presentades bandet sig som "Före detta Östen med resten".

– Loket blev så arg att han bara gick i väg mitt i intervjun. Vi använde oss av "Före detta" några år men nu är vi bara Östen med resten. Det är inarbetat numera, säger Östen Eriksson.

Mer läsning