Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro över fördröjd skattereform

Ett nytt skatteutjämningssystem skulle ge Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner ett tillskott på 18 respektive 17 miljoner kronor, om systemet införs från och med 1 januari 2013. Kommer pengarna inte så påverkar det de kommunala verksamheterna negativt.

Annons

I betänkandet Likvärdiga förutsättningar – Översyn av den kommunala utjämningen föreslås vissa förändringar jämfört med dagens utjämningssystem, förändringar som både Hudiksvall och Nordanstig skulle tjäna på. Men frågan är när reformen ska genomföras, 2013 eller 2014. För kommunerna är det bråttom.

– 1 januari 2013. Vi kommer inte att acceptera något annat, säger Caroline Schmidt (C), kommunalråd i Hudiksvall.

Stig Eng (C), kommunalråd i Nordanstig, tillägger att det handlar om rättvisa:

– Våra barn och elever ska ha samma förutsättningar som de som bor i tillväxtkommunerna.

De påpekar att båda kommuner skulle behöva extraintäkterna. 18 miljoner kronor motsvarar en skattehöjning med cirka 30 öre för Hudiksvalls del, för Nordanstig handlar det om så mycket som 1,25 kronor.

– 17 miljoner kronor är mycket pengar för vår del, det påverkar kvalitén om vi inte får dem, påpekar Margareta Tamm Persson, ekonomichef i Nordanstig.

Det är inte bara kommunerna som får mindre pengar om ett nytt system dröjer, utan det drabbar även landstinget som skulle gå miste om ett tillskott på cirka 170 miljoner kronor.

– Det är mycket sjukvård, konstaterar Stig Eng.

När höstpropositionen kommer i september så vet man mer.

Mer läsning

Annons