Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för sämre ambulansberedskap i Hudiksvall

/
  • Ambulanspersonal i Hudiksvall befarar att akutberedskapen kommer att bli sämre.

I mars börjar Region Gävleborgs nya stora ambulans med dubbla bårar att rulla på vägarna. Tanken med den är att den ska öka beredskapen i länet, men ambulansanställda befarar att det blir precis tvärtom.

Annons

Den nya ambulansen kan köra flera patienter, två på bårar och två sittande. Regionen har införskaffat den för att den ska kunna göra patienttransporter mellan länets sjukhus och ner till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Skälet är att just behovet av transporter har ökat och utgör en allt större del av ambulansens körningar. Förra året gjordes 1 500 transporter mellan sjukhusen i länet och 900 till Uppsala.

I samband med att den nya ambulansen börjar användas ställs dagambulansen i Hudiksvall av. Då återstår två andra ambulanser som är bemannande dygnet om.

Läs mer: Ambulanspersonal sätts i körskola

Enligt anställda som helahälsingland.se talat med används dagambulansen så mycket att de är rädda för att beredskapen blir sämre i Hudiksvallsområdet när den ställs av. Problemet, menar de, är att den nya bilen inte får användas för uttryckningar på grund av den inte har rätt utrustning och att den är otymplig. Det gör att när den väl inte är ute och gör långkörningar med patienter så kan den inte användas till något annat. Dagbilen som i dag har många långkörningar kan ändå tas i bruk till utryckningar när den är ledig.

Läs mer: Ambulans skickades med låg prioritet – kvinna från Hudiksvall avled

Men enligt vårdenhetschefen Peter Neuman är ändå hela idén med den nya ambulansen att se till att de andra ambulanserna slipper köra så mycket transporter och kan rycka ut när något händer akut.

– Om flerbårsambulansen inte har uppdrag så bemannar man den tidigare dagbilen. Den kommer att finnas på stationen i Hudiksvall just för detta ändamål. Flerbårsambulansen kan alltid användas vid ett första omhändertagande om inga andra resurser finns att tillgå och situationen så kräver, säger Peter Neuman.

Först var tanken att dagbilen skulle bli kvar. Skälet var att vårdplatser stängs på Hudiksvalls sjukhus och att man befarade att transporter till andra sjukhus skulle öka. Men transporterna har inte blivit så många och därför har man valt att ställa av dagbilen i Hudiksvall helt.

– Vi kommer självklart att följa upp och utvärdera beläggning och beredskap. säger Peter Neuman.

Läs mer: Bedömningsbilen i Los obemannad på julafton

Mer läsning

Annons