Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öringen leker i Hornån

/

Efter många år av trägna insatser börjar Hornåprojektet ge efterlängtad avkastning. Den 15 oktober observerades lekande öring i ån, nära före detta Överås såg.

Annons

Hornåprojektet inleddes år 2003, med återställande av biotoperna, och åtgärder för att minska näringsläckaget till ån. Året efter började man att, inom ramarna för kommunens fiskevårdsprojekt, sätta ut späda yngel av Ljusnanstam.

Hornån, och det växande öringbeståndet, har hållits under noggrann uppsikt under årens lopp. Om ån någonsin har varit flottningsled är osäkert, men det är däremot helt säkert att den någon gång har blivit rensad. Nu är bottnen återställd, mikrobiotoper har fått ny skjuts, och ån har blivit attraktiv för flera sorters fisk. Men det råder fiskeförbud i ån, påpekar Johan Andreasson.

– För öringen är den bara en lek- och uppväxtlokal. Men vi har sett att nu får vi lite annan fisk också, när vi elfiskar. Vi får mer abborre, vi kan få någon gädda, och en del mört.

Efter en tid i havet har alltså åtminstone ett leklystet par, och säkert flera, letat sig tillbaka upp i ån för att fortplanta sig. Då har de passerat sjöbodarna, simmat genom kulverten och under läktaren på Glysisvallen, och de har passerat en numera tillrättalagd vägtrumma under Kungsgatan, innan de sett öppen himmel igen vid Överås.

– Nu ska vi fortsätta sätta ut yngel, kanske fem år till, och se vad det blir för resultat till sist. Men det ser väldigt positivt ut, säger Johan Andreasson.

Mer läsning

Annons