Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orientering sätts på kartan

/
  • Axel Andersson, Hans B Andersson och Glimma Hansdotter von Wachenfeldt har hittat och registrerat samtliga checkpoints i hittaut i år.

Det finns många olika sporter att utöva i Sverige. Vissa brukar tituleras nationalsporter, medan andra för en tillvaro lite mer i skymundan. Orientering är en av de mindre sporterna, men orienteringsklubbarna i Hudiksvalls-området hade en plan för att ändra på detta. En plan som visat sig mycket framgångsrik.

Annons

Projektet har blivit en succé och har nu 1000 registrerade deltagare för 2015. Målsättningen är redan uppfylld trots att det återstår 2,5 månader kvar av tiden för projektet. Alla som deltar registrerar sig inte, men arrangören bedömer att det kan var det tredubbla som varit ute i Hudiksvalls kommun och letat checkpoints.

Hittaut.nu är ett projekt med samarbete mellan Forsa OK, Hudiksvalls OK och OK Dellen som syftar till att lyfta sporten orientering, men också vara ett hälso- och friskvårdsprojekt. Med karta och modern teknik får deltagarna chans att upptäcka sin närmiljö.

I Hudiksvall med omnejd har stolpar med så kallade checkpoints placerats ut. Tanken är att deltagarna i projektet ska leta rätt på dessa platser. Den som vill kan sedan registrera in sina checkpoints på hemsidan för hittaut.nu för att vara med i en topplista.

– Hittaut är ingen tävling, men det blir ytterligare en sporre att hamna högt på topplistan, säger projektledare Andreas Davidsson.

Nu arrangeras årets första hittaut träning i Delsbo den 22 augusti. Nytt för i år är att det placeras ut tre helt nya checkpoints .

– Man kan komma och starta när man vill mellan klockan 10 till 12 och vi har instruktörer på plats, säger Andreas Davidsson.

Några som haft mycket glädje av hittaut, är Hans B Andersson som letat checkpoints med sina barn. De tycker att det är ett bra sätt att komma ut och röra på sig och se något nytt.

– Man har hittat nya fina ställen man inte visste fanns, säger Hans B Andersson.

Det finns olika svårighetsgrader på alla stationer vilket gör att det passar för alla.

– Fast vissa, som de svarta kan vara lite svåra. Ibland nästan lite farliga också eftersom det kan vara ganska brant där stationen finns, säger Axel Andersson.

Till de närmsta stationerna i Hudiksvall har familjen gått eller cyklat men ibland har de fått ta bilen. Familjen har registrerat alla checkpoints på hemsidan för hittaut.nu. Inom endast 29 dagar hade de lyckats hitta samtliga.

– Det är ju nästan lite beroendeframkallande, så nu när vi tagit alla checkpoints ska vi delta i årets hittaut träning i Delsbo. Då finns tre helt nya som vi ska hitta, säger Hans B Andersson.

Mer läsning

Annons