Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionsrådet om kampen om skattejobben – 70-tal arbeten hotade: "Vi lever på hoppet"

/
  • Skattekontoret i Hudiksvall har cirka 70 anställda. De kan tvingas flytta sina arbeten till Sundsvall.
  • Caroline Schmidt (C).
  • Mats Hindström Länsstyrelsen, Susanne Johansson, Statskontoret, Majvor Westberg Jönsson, Hudiksvalls kommun, Ingvar Mattson, Generaldirektör Statskontoret, Per Bil,l landshövding i Gävleborg, Caroline Schmidt, oppositionsråd i Hudiksvall och Erika stenlund från skattekontoret i Hudiksvall.

För att rädda jobben på Skattekontoret i Hudiksvall åkte oppositionsrådet och landshövningen till Stockholm för att träffa Statskontorets generaldirektör. Nu lever de på hoppet.

Annons

När Statskontoret svänger sig med termer om regionalisering blir verkligheten en annan för områden i periferin – här blir det centralisering. Om de drygt 70 anställda på skattekontoret i Hudiksvall blir tvingade att pendla till Sundsvall fungerar det för vissa – för andra blir det ohållbart. Det är Statskontoret som har i uppdrag av regeringen att bestämma var våra olika myndigheter ska vara placerade, bland annat våra skattekontor.

Oppositionsrådet Caroline Schmidt (C) är en av förkämparna för att behålla jobben inom länet och har bland annat tillsammans med landshövding Per Bill besökt Statskontorets generaldirektör Ingvar Mattson och utredare Susanne Johansson för att förklara vikten av att behålla jobben.

– Vi lever på hoppet, annars hade vi inte åkt dit. Per Bill höll ett brandtal, han var jättebra, säger Caroline Schmidt.

Med sin bakgrund som kommunalråd har Caroline Schmidt sett jobben försvinna från bygden – ett efter ett.

– Under de fyra år som jag satt som kommunalråd förlorade vi nästan 1000 jobb i och med nedläggningar på Hiab och Eriksson, och cirka 100 jobb som försvann på Iggesunds bruk. Privata företag kan vi som politiker inte påverka, men om mellan 70 och 75 statliga jobb för utbildade ekonomer och jurister försvinner från ett välskött skattekontor så säger jag att det här får inte ske, säger Caroline Schmidt.

Om Skattekontoret i Hudiksvall är väl fungerande är det inte den enda fördelen, tycker Caroline Schmidt. Hyran i Guldsmedshuset är förmodligen lägre än i en större stad som Sundsvall. Caroline Schmidt talar sig varm om att fördela landets myndigheter över riket, inte bara för att staten ska vara närvarande - det kostar mindre.

– Om några myndigheter kunde flytta sina kontor från Stockholm, skulle det bli stora besparingar, säger Caroline Schmidt.

I en interpellation 2013 skrev Tina Ehn (MP) till Stefan Attefall (KD) angående myndigheternas placering: "Men det är inte endast myndigheter i Stockholm som drabbas av centralisering. Det pågår centralisering av myndigheter på flera platser runt om i landet. Det har lagts ned och slagits ihop ungefär 100 skattekontor endast under ett år, 2008."

Om planerna går igenom erbjuds de anställda tjänster vid närliggande kontor. För de anställda i Hudiksvall skulle det betyda Sundsvall. Caroline Schmidt förklarar att avstånden kan göra det svårt för en del anställda att behålla jobbet utan att flytta.

– Det finns till exempel anställda som bor i Ljusdal och jobbar i Hudiksvall. Om de ska behöva pendla till Sundsvall kan det bli ohållbart, säger Caroline Schmidt.

Ett förslag ska presenteras den första april för regeringen om framtiden för de hotade skattekontoren. Den sista chansen för en förändring är om förslaget går på remiss.

– Det är det sista halmstrået vi griper efter. Det är inte bara det att vi behöver jobben. Vi vill att staten ska vara närvarande där vi lever, säger Caroline Schmidt.

Mer läsning

Annons