Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppning för bygge av badhus

I borgfredens tecken vill kommunstyrelsen se om det trots tuffa besparingar är möjligt att börja bygga badhuset på Kattvikskajen. Samtidigt skärps sparkraven på skolan och räddningstjänsten.

Annons

- Vi tror att det skulle vara bra för Hudiksvall om vi fick igång badhusbygget, säger Håkan Rönström (M) Hudiksvall.

Men när budgetramarna läggs fast handlar det inte om satsningar, utan om besparingar. Extrapengarna till skolan för att ställa till krympande elevkullar dras in och det innebär att lärande- och kulturnämnden ska spara 20 miljoner kronor under nästa år.

Invånarna i Hudiksvalls kommun åldras och därmed kan inte äldreomsorgen klara lika tuffa sparkrav som andra verksamheter. Äldreomsorgen ska spara sju miljoner kronor under nästa år, eller 1,2 procent.

Tuffare sparkrav läggs på de hårda verksamheterna inom räddningstjänst och tekniska, samt inom administrationen som ska skära i kostnaderna med strax under sju procent nästa år.

Nämnderna får tid på sig till i oktober att tala om hur de ska genomföra besparingarna. För räddningstjänstens del motsvarar sparkraven en halv styrka.

- Det handlar om personal, det kommer vi inte ifrån, säger räddningschef Lennart Juhlin.

Det kan alltså bli fråga om uppsägningar från Hudiksvalls kommun men det vill personalkontoret undvika. Därför finns det erbjudanden om pensionslösningar för anställda som fyllt 63 år.

Mer läsning

Annons