Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna möten kan stängas för allmänheten

/
  • Kommunalrådet Sven-Åke Thoresen (S) ser fördelarna med öppna sammanträden – men också nackdelarna.- Det finns en risk att saker ska manifesteras bara för att media är där, i stället för att föra ett resonemang kring frågor på ett djupare plan, säger han.

Om majoriteten vinner valet i höst, kan insynen i kommunhuset minska. Sven-Åke Thoresen (S) kan tänka sig att stänga sammanträdena för allmänhet och media.
- Det är en skendemokrati. Folk får sitta där men de får inte säga något. Min åsikt är att vi både kan ha och mista de öppna sammanträdena, säger han.

Annons

Kommunalrådet Sven-Åke Thoresen (S) ser nackdelar med att ha öppna sammanträden i kommunens nämnder och styrelser.

Ett problem, anser Thoresen, är att debatten begränsas. Politikerna kan inte tala fritt, utan måste tänka på vad de säger för att viss information inte ska hamna utanför sammanträdets väggar.

Begränsningen kan i sin tur leda till allt fler möten – undergrupperingar av beredningar och utskott – som inte tillåter några åhörare. De öppna mötena blir på så sätt rena beslutsmöten, utan diskussioner.

Ett annat problem med öppna sammanträden är, enligt Thoresen, att sakfrågorna kan bli lidande när politikerna ser en chans att föra fram sitt partis åsikter.

- Det finns en risk att saker ska manifesteras bara för att media är där, i stället för att föra ett resonemang kring frågor på ett djupare plan.

Sven-Åke Thoresen medger att det finns fördelar med att allmänheten får en inblick i vilka frågor som är på väg till fullmäktige, som är den högsta beslutsfattande instansen i en kommun. Men något reellt inflytande är det inte tal om, säger han.

- Det är en skendemokrati. Folk får sitta där men de får inte säga något, ändå slår vi oss för bröstet och säger att det är demokratiskt. Min åsikt är att vi både kan ha och mista de öppna sammanträdena.

Mer läsning

Annons