Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Opera på bio

/
  • Hoffmans äventyr, med Rolando Villazón i huvudrollen visas digitalt i Iggesund den 19 december. Foto: Micaela Rossato/Metropolitan Opera
  • Den finländska operasångerskan Karita Mattila spelar rollen som Tosca i Puccinis opera som direktsänds från Metropolitan-operan den 10 oktober.
  • Hamlet är en av de planerade operorna som direktsänds i vår, 27 mars. Natalie Dessay
  • Bizets opera Carmen sänds direkt från Metropolitan-operan den 16 januari nästa år.
  • Renée Fleming i Rossinis opera Armida som visas på digital bio den 1 maj nästa år.

Kanske kan Malena Ernmans succé i musikfestivalsammanhang även öka intresset för klassiskt opera?

Annons

Till hösten finns många möjligheter att uppleva denna sceniska musikkonst på andra håll än på de stora operahusen. I Iggesund, till exempel.
I höst får operavännerna i Hälsingland dra till Iggesund för att se direktsända föreställningar från Metropolitan-operan i New York. Då kan publiken i den digitaliserade Folkets Husbiografen i Iggesund se de kända operorna Tosca, Aida, Turandot, och Hoffmanns äventyr. Med operastjärnor som Karita Mattila, Bryn Terfel och Renée Fleming i huvudrollerna. Planen är sedan att även fortsätta nästa vår, 2010, med Rosenkavaljeren, Carmen, Simon Boccanegra, (med Placido Domingo i huvudrollen), Hamlet och Armida.

Metropolitan-operan har haft stora framgångar med sina digitala direktsändningar som visats i över 35 länder runt om i världen. Denna säsong har totalt cirka 1,5 miljoner biljetter sålts redan före säsongens sista föreställning Askungen, som ju ges i Söderhamn och Iggesund på lördag.

Höstens operaprogram, som i Hälsingland ges på Folkets Hus i Iggesund, inleds 10 oktober med Puccinis Tosca. Därefter sänds ytterligare tre operor under hösten och fem stycken i vår.

Opera på bio har under de senaste säsongerna då och då även visats på biograferna i Hudiksvall och Söderhamn. Carl Stefan Rydén, som via sitt bolag Cinemascenen AB, driver de två biograferna, har i nuläget inga planer på att sända opera där. Dels därför att det är Folkets Hus och parker som har rättigheterna till att sända digitalt i Sverige, dels för att han anser att publiktrycket på de föreställningar som visats i Söderhamn varit för svagt.

Han håller dock dörren öppen för fler sändningar av opera från till exempel andra operahus på sina biografer. I Hudiksvall har höstens program stupat på avtalet med Folkets Hus, men i Söderhamn, där ingen konkurrent finns, har det i stället varit det svaga intresset som gjort att satsningen läggs ner i höst

– Men jag håller dörren öppen om Folkets Hus släpper ifrån sig några av filmerna till Hudiksvall eller om intresset ökar i Söderhamn, säger han.

Metropolitan-operan går vidare med sina digitala satsningar. Nu kan publiken i hela världen också prenumerera på tidigare föreställningar som kan laddas ner via Met Player på egna datorn och visas i HD-format. På detta vis kan till exempel James Levine dirigera Mozarts Cosi fan Tutte direkt i vardagsrummet . Det kanske inte är som att sitta i salongen på Met, men fördelen är att man själv kan välja tillfället. I satsningen ingår också radioinspelningar av artister som Jussi Björling, Birgit Nilsson och Maria Callas.

Mer läsning

Annons