Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ont om tid för konstgräs

/
  • Det finns ett uppdämt behov av att diskutera lösningar men ingen motpart i Hudiksvalls kommun tycker Gustav Åström som är Strands IF ansvarige i utvecklingsfrågor.
  • Det är inte bra att idrottsföreningarna saknar en motpart för dialog inom Hudiksvalls kommun tycker Gustav Åström, Strands IF och får medhåll av Caroline Schmidt (C).

Glysisvallen AB har bråttom och erbjuder sig därför att anlägga en helt ny ungdomsplan med begagnat konstgräs. Hudiksvalls kommun vet ännu inte hur den ska hantera erbjudandet, men den gamla konstgräsmattan hinner inte läggas ut innan vintern.

Annons

– Vi kommer att söka bygglov för en niomannaplan, men det blir nog så att vi måste försöka lagra mattan över vintern, säger Stefan Skalman vd för Glysisvallen AB, som ägs till hälften av NCC och Hudiksvalls kommun.

Läs mer: Konstgräs med begränsad livstid

Risken är att mattan förstörs men bolaget tror sig ha hittat ett sätt att övervintra mattan utan att skadas. Helt klart innebär det merkostnader att inte lägga ut mattan nu konstaterar bolaget.

Den femte oktober börjar Glysisvallen AB arbetet med att lägga nytt konstgräs på Sparbanken Arena. Arbetet kräver plusgrader och från första februari nästa år är anläggningen fullt uthyrd. Bolaget vill samtidigt skänka den gamla mattan till kommunen för att anlägga en plan för ungdomsfotboll. Bolagets förslag är att den nya planen placeras bredvid gräsplanen på Överås.

– Jag visste inte att det fanns ett sådant konkret förslag, säger kommunalrådet Daniel Pettersson (V).

Han tillägger:

– Jag har svårt att se Överås som en lösning för ungdomsfotbollen eftersom det är mycket trafik på Kungsgatan.

Läs mer: Gåvan till ungdomsfotbollen

Hudiksvalls kommunledning vill att bolaget väntar till i vår med att byta matta, så att kommunen kan ta fram en mer lämplig placering för ungdomsplan.

Hetaste förslaget är att ta grusplanen på Björkberg i anspråk eftersom det finns belysning och omklädningsrum där. Men av miljöskäl blir det dyrt. En skyddande duk behöver läggas ut under planen eftersom den ligger inom vattenskyddsområde. Då krävs det dränering och det beräknas ta drygt två månader att göra jobbet.

På eget initiativ har därför Glysisvallen AB utrett vad det skulle kosta att göra en ny sju- eller niomannaplan bredvid gräsplanen på Överås. För 800 000 kronor kan de schakta, planera, dränera så att mattan kan läggas ut innan vintern.

– Får vi klartecken kan vi påbörja arbetet inom tre dagar och ha planen spelbar i mars, säger Stefan Skalman vd för Glysisvallen AB.

Nackdelen med Överåsförslaget är att det saknas belysning och spelarna måste ta sig till Bromangymnasiet eller Glysis för att byta om.

Vad har ni fått för reaktion från Hudiksvalls kommun på ert erbjudande?

– Det är väl så att vi fortfarande väntar på besked. Det är ju inte vår mark, så det finns inte så mycket mer vi kan göra nu, säger Stefan Skalman.

Men han instämmer med att den största nackdelen med Överåsförslaget är trafiksäkerheten. Bolaget vill därför också bygga en gångbro över Hornån så att spelarna kan ta sig till omklädningsrummen på Glysis via trafikljuset vid Överåsvägen.

En passage över Hornån innebär också att omklädningsrummen på Bromangymnasiet blir tillgängliga. Men de är redan hårt belagda och Glysisvallen AB vill gärna bygga nya omklädningsrum.

– Säsongerna för ishockey och fotboll blir allt längre och överlappar varandra. Men det är ingenting vi kommer att göra förrän under nästa år, säger Stefan Skalman.

Läs också: NCC vill sälja till Hudiksvalls kommun

Mer läsning

Annons