Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omtyckt båtfest vid Borka brygga

/
  • Träbåtarna samlades vid Borka brygga efter att ha åkt tillsammans från Flakön.
  • Ett tiotal träbåtar deltog i årets upplaga av Träbåtens dag.
  • Håkan Borin demonstrerade hur man drar i gång en gammal kultändningsmotor. Motorn han hade med sig var en av de sista som tillverkades i Säffle i slutet av 1950-talet. Den har suttit i en fiskebåt och har tio hästkrafter.
  • Katarina Halvarsson och Magnus Hård, Stockholm, köpte Roslagssnipan Albina för bara en och halv vecka sedan.
  • Rasmus Laurentz, fem år, Nyköping, uppskattade de radiostyrda modellbåtarna.
  • Sigbritt Hedlund och Berit Roos från Njutånger och Ing-Marie Eriksson från Borka kom för att titta på båtar, träffa bekanta och handla getost och andra specialiteter som annars är svåra att få tag på.
  • Lasse Forslund och Anette Sandkvist från Bjuråker, med hunden Lacki, kom i en båt som Lasse byggde för 39 år sedan.
  • Flera sjöglada hundar var på plats.
  • Det var trångt på bryggan där träbåtarna angjorde.

Solen glittrade i vattnet och motorernas dunkande blandades med dragspelsmusik när båtarna gled in mot Borka brygga på lördagsförmiddagen. För många har Träbåtens dag blivit en riktig tradition.

Annons

– Vi försöker komma hit varje år. Det är liksom något visst med det, konstaterade Sigbritt Hedlund från Njutånger, som satt på en kärra och vilade benen tillsammans med kompisarna Berit Roos, Njutånger, och Ing-Marie Eriksson, Borka. Ing-Marie Eriksson och hennes sambo var även med i båtkortegen, som började utanför Flakön. Liksom de andra båtarna från Borkbo, där de har sommarstuga, åkte de i en fiskebåt.

En riktig båtveteran på plats var Lasse Forslund från Bjuråker, som anlände med sambon Anette Sandkvist och hunden Lacki i en träbåt som han byggde för 39 år sedan.

– Jag har aldrig slipat den. I år tror jag att jag la sex-sju timmar på den innan den åkte i sjön. Vill man hålla på och putsa går det ju att lägga hur mycket tid som helst, men det här är en bruksbåt, sa han.

Han har även hunnit med att bygga en rad andra båtar. Till exempel tolv kyrkbåtar som nu finns runt omkring i Hälsingland och i Älvkarleby.

Några som deltog i Träbåtens dag för första gången var Katarina Halvarsson och Magnus Hård från Stockholm. De köpte sin Roslagssnipa för bara en och en halv vecka sedan, på Bildö i Stockholms skärgård. När de sjösatte båten, som nu ska ligga vid Ysterhamn, Våtnäs, läste de om Träbåtens dag och bestämde sig för att vara med.

Det fanns även en hel del båtar att beskåda på land, bland dem en hel liten marina av radiostyrda modellbåtar, som Gästrike skalbåtsklubb visade upp. Rasmus Laurentz, fem år, tyckte mycket om dem. Han och hans familj, som har stuga i Borka, har varit på Träbåtens dag varje år sedan han föddes.

Mer läsning

Annons