Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om männen försvinner: Tomt på tre av fyra stolar i kommunbolagen

På tre av fyra stolar i styrelserna för Hudiksvalls kommunala bolag sitter det män. Styrelsen för Glysisvallen består enbart av manliga ledamöter och sämst kvinnlig representation har Moderaterna och Vänsterpartiet.

Annons

Hudiksvalls kommun har sju kommunala bolag vars styrelser utses av kommunfullmäktige. Partierna nominerar sina kandidater, som sedan väljs för ett år i taget. Platserna fördelas utifrån mandatfördelningen.

Trots att flera partier har som målsättning att lika många män som kvinnor ska representera dem är det männen som dominerar i styrelserna för de kommunala bolagen. Glysisvallen AB har till exempel inte en enda kvinna i styrelsen och i styrelsen för Fiberstaden AB sitter sju män och två kvinnor. I de sju bolagen ligger antalet kvinnor i styrelserna på drygt en fjärdedel och nästan ingenting har hänt sedan Hudiksvalls Tidning gjorde samma granskning 2003.

Moderaterna har som princip att sträva efter en jämn könsfördelning, men i praktiken är partiet tillsammans med Vänsterpartiet sämst i klassen när det gäller kvinnliga styrelseledamöter. Moderaterna har 12 styrelseposter och på dem sitter det kvinnor på två.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att det ser ut så, säger Jonas Holm, oppositionsråd och Moderaternas gruppledare.

Inför varje mandatperiod skickar Moderaterna ut en enkät till sina medlemmar där de får fylla i sitt intresse för olika uppdrag.

– Tyvärr är det inte så många kvinnor som fyllt i intresse för bolag. Vi tvingar ingen och kvoterar inte in någon och då kan det bli så här, förklarar Jonas Holm.

Han tror att det är rekrytering av nya medlemmar och mer utbildning som är lösningen.

– Sedan måste vi se till att behålla medlemmarna hos oss, säger han.

Vänsterpartiet, som är ett uttalat feministiskt parti, har en kvinnlig representant i styrelsen för Hudiksvallsbostäder. På partiets övriga fem poster sitter män. Partiets gruppledare i fullmäktige Charliene Kiffer är närmast besvärad över att dela bottenplaceringen med Moderaterna.

– Ja, det är såklart jättetråkigt. På kommunfullmäktigelistan hade vi fler kvinnor än män och i nämnder har vi också bra representation, men det är det här som har halkat efter lite.

Hon säger att Vänsterpartiets problem inte är att det saknas kvinnor i partiet utan att få dem att tacka ja.

– Vi måste göra det mer klart vad uppdragen innebär för att få kvinnor att tacka ja. För det är inte kompetensen som inte finns utan det är mer självkänslan som saknas, tror hon.

Männen har inte mer kompetens utan det är samhällsstrukturer och normer som får kvinnor att undervärdera sig själva menar gruppledaren för V.

Varken Liberalerna eller Kristdemokraterna har någon plats i de kommunala bolagens styrelser, eftersom de fick så få röster i förra valet. Sverigedemokraterna har två platser och de innehas av en man och en kvinna. För Miljöpartiet sitter en kvinna och två män. Socialdemokraterna har som största parti flest platser i styrelserna och kvinnor på drygt en tredje del av dem.

Caroline Schmidt, oppositionsråd och gruppledare för Centerpartiet, är inte heller nöjd med det låga antalet kvinnor i styrelserna. Centerpartiet har 12 poster och en kvinna på var fjärde stol.

– I nämnderna ser det bättre ut, där har vi 40 procent kvinnor. Men jag är inte nöjd med bolagen, säger hon.

På måndag är det dags för kommunfullmäktige att välja ledamöter till de kommunala bolagens styrelser för 2016. Några större förändringar är inte att vänta eftersom de flesta tackar ja till uppdraget för hela mandatperioden, men för Vänsterpartiet kan representationen jämnas ut något.

– Vi har två kvinnor som vi hoppas på och vi har också män som är redo att kliva undan, säger Charliene Kiffer (V).

Och Moderaterna kommer ha en jämnare könsfördelning i styrelserna efter nästa val.

– Ja, det är ett löfte, säger Jonas Holm (M).

Mer läsning