Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om ett par dagar tar kartongen slut

/
  • Martin Nyman, ordförande för Pappers i Iggesund pratar i telefon, samtidigt som strejkvakterna utanför Iggesunds bruk förbereder sitt skift.

Både kunder, leverantörer, sågverk och fabriken i Strömsbruk påverkas av konflikten mellan Pappers och arbetsgivarna inom Skogsindustrierna. Om ett par dagar kan kartongen hos Ströms bruk ta slut

Annons

- I dagsläget har jag lite svårt att svara på när vi blir direkt påverkade. Men visst är vi beroende av Iggesund. Blir det en långvarig strejk kommer vi att bli utan kartong. Men vi har ett visst lager i Ströms bruk. Hur länge det lagret kommer räcka vill jag inte spekulera i, säger Johan Viklund, ordförande för Pappers avdelning 14.

Men enligt Staffan Jonsson, platschef vid Iggesunds bruk, handlar det om ett antal dagar. Dessutom påverkas bruket i Strömsbruk av att det i princip inte kan komma några leveranser till eller från fabriken.

Om konflikten blir långvarig kan även sågverket i Iggesund komma att påverkas.

- Det finns en dispens för ångcentralen som förser våra torkar med ånga. Och i nuläget har vi inga problem med att lagra de biprodukter som annars brukar levereras till massabruket. Så vi är i nuläget inte direkt påverkade. Men börjar det dra över tiden kan det bli problem, säger Håkan Lind, vd på Holmen Timber.

Enligt en Skogsindustrierna handlar det om en till två veckor innan flishögarna blir så höga att sågverken måste sluta såga timmer.

Även underleverantörer till bruken påverkas av strejken, bland annat leverantörer av massaved och av de kemikalier som används vid papperstillverkning.

Däremot verkar det inte som om pappersbruken själva kommer att drabbas ekonomiskt. Under fredagsförmiddagen beslutade Svenskt näringsliv att ge full kompensation till de strejkutsatta pappersbruken.

- Det är inte jättevanligt att vi ger hundra procents kompensation, säger Signhild Arnegård Hansen, Svenskt Näringslivs ordförande.

Organisationens vice vd Christer Ågren uppskattar att stödet kostar runt 30 miljoner kronor om dagen. Och om nästa varsel från Pappers utlöses kommer det att kosta runt 25 miljoner kronor ytterligare per dag.

Mer läsning

Annons