Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljebergrum kan få ny användning

/

Nu är studien klar av de gamla oljebergrummen i Hudiksvall. Slutsatsen är att kommunen först måste bestämma sig för vad bergrummen ska användas till innan lämpliga åtgärder kan sättas in.

Annons

Fram till 1986 lagrades eldningsolja i bergrummen i Köpmanberget. Sedan dess pumpas vatten ut ur bergrummen för att olja inte ska läcka ut från anläggningen.

Men det är i längden en ekonomiskt ohållbar lösning, enligt rapporten.

Rapportförfattaren Kristian Sörensson ger fyra olika förslag på vad bergrummen kan användas till. Själv skulle han föredra något samhällsnyttigt användningsområde.

- Energin är en viktig samhällsfråga i dag, säger han.

Oljebergrummen ägs av kommunen, Iggesund Paperboard och NNP. På tekniska kontoret har de inte hunnit utvärdera rapporten och Göran Widehammar, chef för mark- och mätningssektionen, vill i nuläget inte gå in närmare på rapportens slutsatser.

Ett förslag i rapporten är att använda bergrummen till köldlager. Det handlar om att lagra snö för att ta tillvara smältvatten som kan användas för att kyla.

Ett annat förslag är att deponera industriavfall i bergrummen, men det skulle kunna innebära att om det senare dyker upp ett nytt användningsområde måste bergrummen saneras på nytt. Förutsättningar saknas däremot för att ha dataservrar i bergrummen.

Mer läsning

Annons