Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljan ska bort från Coloramatomten

/
  • Lisa Lundell från entreprenören WSP samhällsbyggnad, här tillsammans med kommunens mark- och mätningsavdelningschef Göran Widehammar, framför en förorenad provgrop på den så kallade Coloramatomten.

Oljeföroreningarna på den så kallade Coloramatomten ska saneras. Nu pågår arbetet med att undersöka föroreningarnas avgränsningar.

Annons

Nu sätts skoporna i marken. De gräver sig nedåt i de förorenade massorna på den så kallade Coloramatomten, Varvet 6:3 och 6:6, gröper hål och lägger upp den illaluktande jorden i högar intill.

En grop är redan undersökt och igenfylld. Där hittades en del föroreningar. I den grop som nu inspekteras, tycks halterna vara än högre.

- Det är nog en blandning av allt möjligt. Mycket petroleum, säger Lisa Lundell från WSP samhällsbyggnad, den entreprenör som kommunen anlitat att utföra saneringsjobbet.

År 2008 togs prover som visade på petroleum-, PAH- och metallföroreningar från de cisterner och fatupplag som tidigare har funnits på tomten. Nu ska ett tiotal provgropar grävas för att undersöka föroreningens avgränsning. Prover skickas för analys till laboratorier, för att fastställa vilket slags föroreningar det är tal om och i vilka halter de förekommer.

Mer läsning

Annons