Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika åsikter om hamnen

/
  • Ska bostäder på Varvet vara med som ett alternativ i hamnplanen eller inte? Politikernas åsikter gick i sär i denna fråga.

Hamnen är ett av Hudiksvalls viktigaste områden och frågan engagerar. Politikerna är oense om bostäder ska få byggas på Varvet nära Sunfab.

Annons

Ett planförslag med olika alternativ för östra hamnen har arbetats fram och ska skickas ut på samråd, men politikerna i kommunstyrelsen var oense om hur man ska hantera alternativet att bygga bostäder på Varvet, nära Sunfab.

– Det är ett guldägg vi sitter på, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Caroline Schmidt (C) efter att planarkitekt Kristupas Liorancas presenterat förslaget för östra hamnen på onsdagens nämndssammanträde.

Hamnområdet har varit omdebatterat i många år och det är inte första gången som plan- och byggkontoret har tagit fram ett förslag till översiktsplan.

I planen presenteras många olika alternativ, varav ett är att bygga bostäder på Varvet, nära Sunfab. Oppositionen ville ta bort det alternativet.

– Vi vill att bostäder på Varvet utgår för att undvika framtida konflikter, sade oppositionsråd Mikael Löthstam (S) och tillade att han tyckte att det var synd att man inte tar ett helhetsgrepp om hamnen och att den södra delen borde ha prioriterats.

Kommunalråd Göte Bohman (MP) höll inte med om att bostadsalternativet borde plockas bort.

– Det är ett samrådsdokument som präglas av en väldig öppenhet. Det presenteras flera alternativ att ta ställning till och det ser jag väldigt positivt på.

Stadsarkitekt Mats Gradh påpekade att det nu handlar om att fråga folk "vad tycker ni om det här?" och då ska det finnas många olika markanvändningsalternativ. Överhuvudtaget påpekade han att det med tanke på hamnområdets stora betydelse för Hudiksvall är väldigt viktigt att invånarna verkligen tycker till om förslaget. Han hoppades att planen kan skickas ut på samråd inom några veckor.

Mer läsning

Annons