Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökning av anlagda skolbränder

/
  • Arkivbild. På centralskolan i Bergsjö hade någon stoppat papper i ett bastuaggregat.

Antalet anlagda bränder i svenska skolor ökar. Under den senaste tioårsperioden har antalet fördubblas, och det syns inga tecken på en minskning. Stora skolor i storstäderna drabbas mest, men även i glesbygden eldas det i skolorna.

Annons

– Vi har en del incidenter, och det verkar som om problemet flyttar omkring lite. Det har varit någon incident i Bergsjö, Ede skola i Delsbo har haft någon händelse då det har brunnit i papperskorgar. På skolan i Iggesund har det varit en del problem på skolgården under icke skoltid, bland annat då elever har tänt på en brädhög, säger Ulf Andersson vid Norrhälsinge räddningstjänst.

De flesta bränder i skolan anläggs av elever, under skoltid.

Motiven till att bränder i skolor anläggs kan variera, och kan handla om till exempel skoltrötthet, förstörelselusta och uppror. Högstadieskolor är särskilt utsatta, och i norra Hälsingland har räddningstjänsten satt in extra resurser i årskurs sju, berättar Ulf Andersson.

– Det är i den åldern då farsoten med anlagda skolbränder börjar. Då åker vi ut till skolorna med ett utbildningsprogram, och vi försöker att arbeta förebyggande, så aktivt som möjligt. Om något har hänt, och man vet vem som ligger bakom, försöker vi få träffa den personen, säger Ulf Andersson.

En liten brand i en papperskorg kan verka som en bagatell, men situationen kan snart förvandlas till ett brinnande kaos. Under de samtal som har förekommit, har man gått in på tänkbara konsekvenser av det till synes oskyldiga sprattet, förklarar Ulf Andersson.

Mer läsning

Annons