Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart läkaransvar för psykpatienter

/
  • Roger O Nilsson är divisionschef för BKPH (barn och kvinnosjukvård, psykiatri och habilitering) i Landstinget Gävleborg.

Vilken läkare ska i första hand bedöma en till synes psykiskt sjuk patient som söker till akutmottagningen nattetid i Hudiksvall? Det undrar personal på akuten.

Annons

Konkret gäller det vad ska ske nattetid med patienter som kommer in på akutmottagningen och vill ha vård och dessa patienter uppenbart mår dåligt psykiskt. Dessa patienter behöver akut vård.

Personalen på akuten får hitta olika lösningar. De kan inte lägga in patienterna på psykavdelning utan remiss. Remisstvången inom psykiatrin gäller i hela landstinget. Frågan är vilken läkare som kan skriva remissen.

Situationen för psykiskt sjuka patienter, som söker vård nattetid uppmärksammades vid en frågestund med landstingsledningen i slutet av mars av sjuksköterskan Stefan Stridh på akutmottagningen vid Hudiksvalls sjukhus.

Stefan Stridh arbetar ofta på natten på akutmottagningen. Han ville veta vilken läkare som i första hand ska bedöma en psykiskt sjuk patient som söker till akutmottagningen nattetid.

Frågan har diskuterats flera gånger i landstinget. Alla landstingets vårddivisioner berörs.

Telefonrådgivningen med psykiatrisjuksköterska, som infördes i januari på Hudiksvalls sjukhus är till stor hjälp. Psykpatienterna får hjälp av rådgivningssköterskan. Ibland behöver patienterna medicinsk hjälp.

– Vi ska ha ett möte med primärvården i mitten av april och sen bedömer jag att vi ska ha löst det här problemet. Det är många delar i det här och vi måste kartlägga vad som behöver göras, säger Roger O Nilsson, divisionschef på divisionen BKPH, barn och kvinnosjukvård, psykiatri och habilitering.

Mer läsning

Annons