Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat tryck på sociala ger minus

Socialbidragen kostar allt mer för Hudiksvalls kommun i takt med stigande arbetslöshet och fler utförsäkrade.

Annons

I år kommer verksamheten för kommunens social- och fritidsnämnd att gå back med 5,5 till sex miljoner kronor när det gäller socialbidragen. Bakom ligger ökad arbetslöshet, sänkta A-kassenivåer och strulet i Försäkringskassans sena utbetalningar.

– När det sker ändringar i regelsystemen hinner de inte med i handläggningen. Då blir folk utan pengar och kommer till oss i stället, konstaterar social- och fritidsnämndens ordförande Mikael Löthstam, (S).

Han tillägger att ersättningarna från Försäkringskassan och A-kassan dessutom är så låga att de ofta behöver kompletteras med stöd från kommunen.

På Försäkringskassans hemsida beskrivs försörjninggstödet hos kommunerna som en del i trygghetssystemet, något som Löthstam tycker ger fel signaler.

– Det är helt fel egentligen, anser han och tillägger att A-kassa och sjukförsäkringssystemen i sig borde räcka tillsammans med olika insatser med jobbstöd.

Nya lagändringar väntas dessutom bli klubbade i riksdagen 16 december för att träda i kraft vid årsskiftet, något som väntas ge ännu fler problem att hinna med i omställningen. Ändringen görs för att personer med en mycket allvarlig sjukdom som gradvis försämras, till exempel cancersjuka, inte behöver söka jobb på hela arbetsmarknaden.

– Vi har lagt en budget för 2010 på 36,6 miljoner, berättar Mikael Löthstam, men vi tror inte att pengarna räcker.

Mer läsning

Annons