Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat fokus på användning av bilbälte: "Vi ska visa att vi är ute i trafiken"

/
  • Lars Nordström tycker att insatsveckan är bra. Han säger också att polisen borde fokusera på chaufförer som håller på med sin mobil medan de kör.
  • Christina Johansson säger att hon är jättebra på att använda bilbälte och att hon känner sig naken utan.

I jämförelse med andra län är invånarna i Gävleborg dåliga på att använda bilbälte. Just nu pågår en insatsvecka då poliserna fokuserar mer på trafikkontroller.

Annons

I Sverige finns en lag på att använda bälte. Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande gjorde i höstas en mätning som visade att 94 procent av de som sitter i framsätet använder bälte. Gävleborg ligger på 16:e plats av landets 23 län. Av de som åker i framsätet använder 92 procent bälte.

Läs också: Polisen fokuserar på rattfylla nästa vecka

Enligt Trafikverket fuskas det mer med bältet i baksätet. Tidigare mätningar visar att det används ännu sämre i lastbilar och bussar. Lars Nordström i Hudiksvall berättar att han är en av dem som aldrig fuskar med bältet.

– Jag använder alltid bälte, det är en vana. Jag försöker också se till att alla andra i bilen använder det, säger han.

Just nu pågår en insatsvecka som är gemensam inom hela EU. Fokus ligger på säkerheten i bilarna. När poliserna inte har något annat allvarligt ärende ska de lägga så mycket tid som möjligt ute i trafiken. Det är något som Christina Johansson från Hudiksvall tycker är positivt.

Läs också: Fler får blåsa när polisen letar rattfulla

– Det är jättebra att de har en sådan vecka. Allt som görs för säkerheten i trafiken är bra, säger hon.

Det fina vädret den här veckan gör att kontrollerna ökar. Mikael Hedström, polisens presstalesman i Gävleborg, berättar att vid spöregn eller snöslask ska man vara försiktig med trafikkontroller. Är det till exempel halt så finns mycket annat bilisterna behöver koncentrera sig på.

– Det är viktigt att poängtera att den här veckan inte handlar om att få bilister att betala böter. Kontrollerna är viktiga för att visa att vi är ute i trafiken, säger Mikael Hedström.

Läs också: Ännu fler använder bilbälte

Mer läsning

Annons