Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ojämn närvaro på fullmäktigemöten

/
  • Ungefär 47 procent av ledamöterna i Hudiksvalls fullmäktige har missat ett eller flera möten under 2011.

Närvaron i kommunfullmäktige i Hudiksvall och Nordanstig varierar. I Nordanstig är det endast 24 procent av de ordinarie ledamöter som varit på samtliga fullmäktigemöten.

Annons

En kartläggning av närvaron i kommunfullmäktige i de båda kommunerna visar att närvarostatistiken skiljer sig åt bland ledamöterna. Kommunfullmäktige i Nordanstig hade förra året nio sammanträden. Drygt 80 procent av ledamöterna var borta på ett eller flera av de mötena. I Hudiksvall var det förra året åtta sammanträden för kommunfullmäktige. 47 procent av ledamöterna i Hudiksvall missade ett eller flera möten.

– Jag tycker inte att det är någon katastrof att någon ledamot är borta ibland och ersätts av en annan. Det kan även vara en fördel att ersättarna får tjänstgöra ibland, säger Margareta B Kjellin (M), ordförande för kommunfullmäktige i Hudiksvall.

Vid ett fåtal tillfällen har ett parti inte fått in en ersättare, oftast är det de mindre partierna som har färre ersättare på sin lista.

Stefan Bäckström (C), ordförande i lärande- och kulturnämnden, är en av de politikerna som har högst frånvaro i Hudiksvall. Han missade hälften av fullmäktigemötena förra året.

– Det är olika omständigheter som gjort att jag missat några möten, säger han och nämner tjänsteresor och sjukdom som två anledningar.

– När det är viktiga frågor som rör min nämnd får jag prioritera bort allt annat. Men ibland måste jag prioritera andra saker. Det finns även en poäng med att ersättare får vara med på möten och hålla sig uppdaterade om vad som diskuteras, säger Stefan Bäckström.

Även i Nordanstig finns det flera politiker som har missat en stor del av mötena. Thomas von Wachenfeldt (C) arbetar ungefär varannan vecka i Piteå, vilket gör att han måste ta in ersättare på flera möten.

– Jag håller mig insatt i politiken genom gruppmöten med partiet, säger han.

Jennie Löfman (S) är den politiker i Nordanstig som har minst närvaro, 3 av 7 möten har hon deltagit i. Anledningen är att hon varit föräldraledig under 2011.

– Vi är folkvalda och det är oerhört viktigt att vi är med på mötena. Jag har försökt hålla mig uppdaterad om vad som händer när jag varit föräldraledig, säger hon.

Sjukdom, tjänsteresor, föräldraledighet och privata resor är några av orsakerna till att politiker inte kan delta på fullmäktigemötena.

Mer läsning

Annons