Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenigt om ny vindkraftsplan

När vindkraftsplanen diskuterades i kommunstyrelsen på torsdagen stod två förslag mot varandra. Det beslut som togs kommer att fördröja etableringen av vindkraft, anser oppositionsråd Mikael Löthstam (S).

Annons

– Majoriteten blåste möjligheterna, sade han.

Den politiska majoritetens nya direktiv för den fortsatta planeringen av vindkraft i kommunen innebär bland annat att det ska blåsa minst 7 meter per sekund på nivån 100 meter ovan mark. Det ska också vara minst 1 500 meter mellan ett vindkraftverk och byggnader. I och med det har det tillkommit ett antal nya möjliga vindkraftområden.

Både majoriteten och oppositionen var överens om att det är angeläget att påskynda processen. Men hur det görs bäst fanns det oenigheter kring.

Till slut beslutade kommunstyrelsen enligt majoritetspartiernas förslag. Det var inte Mikael Löthstam nöjd med.

– Vi kommer att lämna in en skriftlig reservation, sade han.

Håkan Rönström (M), som är ordförande i tekniska nämnden, menade däremot att man nu är på rätt väg för att kunna placera ut de områden där vindkraft kan etableras.

– Den processen startar vi upp omgående, sade han.

Mikael Löthstam ansåg att beslutet kan medföra flera negativa konsekvenser.

– I och med det skyddar vi inte de områden som vi verkligen värnar i kommunen. Och samtidigt fördröjer man arbetet när man tar fram nya områden. Det är synd att majoriteten väljer den vägen, sade han.

Mer läsning

Annons