Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om missbruksvård i Hudiksvall: "Vi är oroliga"

/

Missbruksvården vid Gula villan hör till verksamheterna som ska förändras när kostnaderna för vård av missbrukare ska sänkas. Men oppositionen misstror möjligheterna att klara alla uppgifter inom budget.

Annons

Läs mer: Läkare om mängden narkotikaklassade mediciner: "Världens chock"

– Nämnden behöver mer pengar. Därför avstår vi från att delta i beslutet om budget, säger Caroline Schmidt (C).

Den ståndpunkten får stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet i Hudiksvalls social- och omsorgsnämnd. De valde därför att avstå, i stället för att rösta på sina egna budgetförslag för 2016.

– Vi i oppositionen är eniga om att vi är oroliga, säger Caroline Schmidt.

Motivationsboendet vid Gula villan i Hudiksvall kommer att läggas ner och i stället startar ett öppenvårdsteam som ska jobba med missbrukare i deras ordinarie boende. Samtidigt utökas Kompaniet till 15 platser och flyttar åter in i Gula villan från annexet.

– Men vi beklagar att tjänstemännens förslag om att starta ett uppdragsteam inte genomförs. Vi måste jobba tidigare, mer proaktivt mot missbruk, säger Caroline Schmidt (C).

Läs mer: "Jag höll ångest och missbruk hemligt"

I den delen reserverar sig Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet mot Socialdemokraterna och Vänsterns beslut i nämnden.

– Vi vill också jobba mer förebyggande, men nu vill vi först se hur mycket öppenvårdsteamet hinner med, säger Henrik Persson (S) ordförande för social- och omsorgsnämnden.

Kostnaderna för äldreomsorg samt individ- och familjeomsorgen är betydligt högre än vad Hudiksvalls kommun valt att budgetera för. Underskottet för 2015 ser ut att landa på 34 miljoner kronor och förutsättningarna att få budgeten för 2016 att gå ihop är små.

– Det kommer att bli tufft, men vi ska göra vad vi kan, säger Henrik Persson (S).

En fristående utredning gjord av PWC visar att socialtjänsten kan spara på att flytta behandling från institutioner med boende, till öppen vård. Utredaren bedömer samtidigt att Hudiksvalls socialtjänst kan vara underfinansierad.

Läs mer: Allt fler barn omhändertas av Hudiksvalls socialtjänst

– Inom individ- och familjeomsorgen är det svårt att förutse behoven. Anmälningarna har ökat och även antalet personer som faktiskt behöver vår insats har ökat. Finns det behov kan vi inte titta på om det finns pengar eller inte, säger Anna-Carin Keisu, som är verksamhetschef inom socialtjänsten.

Lösningen är att jobba med nya arbetssätt för att på så sätt uppnå besparingar inom äldreomsorgen och socialtjänsten menar Socialdemokraterna.

– Förutsättning för förändringarna är att inte kvaliteten för brukare och anhöriga ska försämras, säger Henrik Persson (S).

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons