Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om älgjakt i Delsbo

/
  • Det gäller att hinna räkna taggarna, om man inte ska drabbas av extrakostnader vid jakt i Delsbo. Ett beslut om straffavgift ska avgöras av länsstyrelsen.

Ska ett jaktlag släppa vissa djur, och låta dem bli skjutna på annat håll? Frågan ställs av en dellbo, som överklagar ett beslut av Delsbo viltvårdsområde.

Annons

Enligt beslutet kan skyttar bli skyldiga att betala 1000 kronor extra, för en fullträff. Dellbon har vänt sig till länsstyrelsen med sitt överklagande av beslutet, och avgörandet brådskar. Det är bara några veckor kvar tills årets älgjakt börjar. Enligt dellbon har viltvårdsområdet haft en extra jaktstämma den 17 september, och då beslutades att tjurar med tre till fem taggar på skottsidan inte får fällas. Om så sker, ska skytten betala en straffavgift på 1000 kronor. Enligt skrivelsen till länsstyrelsen ville jaktstämman först att straffavgiften skulle vara lika stor som fallavgiften, 3000 kronor.

Den viltvårdande effekten ifrågasätts av dellbon. Så länge de angränsade jaktlagen tillämpar samma regel ger begränsningen ingen positiv effekt på aveln, framhåller han. Resultatet blir bara att skyttarna i Delsbo viltvårdsområde släpper iväg tjurarna, så att andra jaktlags skyttar kan fälla dem.

Mer läsning

Annons