Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt projekt ska ge företagare rättvist bemötande

/
  • Projektledare Ann-Sofie Däldehög, Fiber Optic Valley, och Martin Askne, Propell Innovation, vill att alla som söker stöd i sitt företagande bemöts på lika villkor.

De som söker stöd i sitt företagande ska inte längre mötas av fördomar och invanda föreställningar. Det är målet med ett projekt som handlar om bemötande.

Annons

Läs också: Hudiksvall blir nav för nytänkande

Att synliggöra fördomar och normer är avgörande, enligt projektledare Ann-Sofie Däldehög. Hon anser att frågan måste lyftas om regionen ska kunna gå framåt.

– Vi vill ha företag som utvecklas och då handlar det väldigt mycket om att inkludera alla som finns här. Då måste vi tänka nytt. Det är en överlevnadsfråga, poängterar hon.

Läs även: Hudik nav för mångmiljonprojekt

Projektet hon leder kallas Öppna upp Propell Innovation. 20 personer som jobbar med rådgivning och företagsfrämjande på olika sätt ska få medvetenhet om hur det ska ske på lika villkor.

– Tanken är att de 20 som är med ska få så pass mycket kunskap och nya insikter att de känner att det här måste vi driva vidare.

Gruppen kommer att få en praktisk utbildning i ledarskapsutveckling.

– Det handlar om att synliggöra normer helt enkelt. Vi kommer att jobba dels med oss själva, men också hur vi praktiskt kan kvalitetssäkra aktiviteter så att de är öppna på lika villkor för alla, säger Ann-Sofie Däldehög som är anställd vid Fiber Optic Valley.

Man kan till exempel reflektera vilka det är som pratar under ett möte och vilka det pratas om.

Läs mer: Hudikforskning nådde regeringen

– Är det kvinnor eller män? Vilka branscher pratar vi om? Finns det annan etnisk bakgrund än svensk i den här situationen?

Martin Askne, som leder Propell Innovation, tycker att projektet fyller ett tydligt behov.

– Innovationssystemet är synnerligen fyrkantigt och ganska dåligt på att bedöma annat än sådant som går att patentera, förklarar han.

– Inom Propell ska vi jobba i tidiga skeden, innan vi egentligen vet om det är en innovation. Då måste vi bli bättre på att nå ut till sådana som söker sig till innovationssystemet, säger han.

Projektet ingår i en nationell strategi som handlar om att ta vara på alla människors företagsamhet och innovationskraft. Den är framtagen av Tillväxtverket.

Läs mer: Genusmodell ska sälja

Mer läsning

Annons