Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt parti startar i Gävleborg

/

Nya partiet Borgerlig framtid bildade på torsdagen ett nytt distrikt i Gävleborg. Distriktsordförande Lars Jensen från Hudiksvall berättar här om några av partiets visioner.

Annons

Det nya partiet Borgerlig framtid har kommunfullmäktigeplatser i Sollentuna och Höganäs efter avhopp från Centerpartiet och Sverigedemokraterna. På torsdagen bildade de sitt Gävleborgsdistrikt, efter Skåne, Västra Götaland och Stockholm. Styrelsen i Gävleborg består av ordförande Lars Jensen, vice ordförande Ewa Stenberg Jäderberg (före detta moderat), Gävle och ledamöterna Jonny Söderström och Christoffer Jensen, båda från Hudiksvall.

Vi frågade distriktets nyblivne ordförande Lars Jensen om partiets visioner.

Ni kallar er alliansens utmanare. Är det inte lite väl kaxigt att utmana ett helt politiskt block?

– Alliansen har svikit sina väljare. De har gjort sitt i och med decemberöverenskommelsen. Vi kan samarbeta med alla. En bra idé är en bra idé.

Står ni närmare Sverigedemokraterna än de övriga allianspartierna?

– Sverigedemokraterna har två stora problem. För det första bär de på en säck med gamla fascister och nazister. För de andra drar de alla över en kam. Ungefär som att är man vit och svensk är man bra, kommer man inte från Sverige är det inte bra. De är stereotypa. Sverigedemokraterna ska ha cred för att de vågar ta tag i migrationspolitiken. Men de var och är ett enfrågeparti.

Vad tycker ni om Socialdemokraternas invandringspolitik?

– Den är helt förkastlig, vi har inte råd med den.

Men vi är ett av de rikaste länderna i världen. Ska vi inte ha råd då?

– Nu låter jag som en Sverigedemokrat, jag har inga som helst sådana ambitioner. Men vi ska ta hand om oss själva och inte rädda världen. Vi ska ha en generös migrationspolitik, men den får inte kosta precis vad som helst.

Två av era ledord är säkerhet och trygghet. Flirtar ni med pensionärer?

– Vi flirtar inte speciellt med någon, förutom med det sunda förnuftet.

Sverige är ett av världens mest säkra och trygga länder. Varför är de här frågorna så viktiga för er?

– Jag kan inte hålla med om att vi är trygga och säkra. Vi har nästan inget försvar. Vi behöver förstärka polisen i stället för att dra in antalet polisbilar. De behövs därute. Jag ser inte att Sverige går i rätt riktning, som i Malmö och Örebro. Hudiksvall är ännu så länge lugnt, det är en av anledningarna att jag valt att bo här. Det finns städer med områden där polisen inte åker in. Då är det på väg åt fel håll. Där finns ingen trygghet.

Vad ska man göra åt problemen med områden där det finns mycket kriminalitet?

– Det finns en massa saker man kan göra. För det första ska man få någon slags straff om man gör någonting riktigt olagligt. Det är inte rimligt med 100 timmars samhällstjänst om man våldtar en tonåring. Norge utvisar sådana som inte är svenskar som begår brott, det kanske är en bra idé.

Ett av era andra ledord är hållbar utveckling. Finns det egentligen någon som är emot en hållbar utveckling?

– Vi har avhoppade centerpartister i vårt parti, och vi kallar oss blågröna. Centerpartiet påstår sig vurma för landsbygden, men gör de verkligen det? En av de motioner jag skrivit handlar om att ändra reglerna för lokal upphandling av livsmedel, så att man tar hänsyn till hur långt maten färdas och gynnar lokalproducerad mat.

Så här svarar statsvetaren Magnus Blomgren om partiet Borgerlig framtid.

Mer läsning

Annons