Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hopp för Hälsingehambon

/
  • Åtminstone 20 dansare från Forsa Folkdanslag i Hälsingehambon, är Henrik Numelins mål för sommaren.
  • Utmaningen kräver lite planering, men Henrik Numelin och Bror Erikson hoppas på framgång.

Hälsingehambon måste räddas, tycker Forsa Folkdanslag, och utmanar nu alla folkdansföreningar i Hälsingland att ställa upp för hambon. Sommarens upplaga av dansarrangemanget kan bli avgörande för Hälsingehambons framtid.

Annons

Om tillbakagången fortsätter är Hälsingehambon hotad. Från att ha lockat 1 500 deltagande par under storhetstiden på 1970-talet, har antalet dansande par dalat till drygt 90, lika många som när den alla första tävlingen gick av stapeln år 1965. Nu skickar Forsa Folkdanslag ut en budkavle, efter en ide som vaknade hos medlemmen Bror Eriksson.

– Jag har dansat i fyra år, och målet har varit att vara med i Hälsingehambon. Man har ju läst om att det är väldigt få deltagare, och jag tänkte att vi måste kunna göra något för att hjälpa hambon att bli kvar. Då kom jag på tanken att utmana de andra föreningarna, berättar Bror Eriksson.

Tanken presenterades under ett föreningsmöte under hösten, och välkomnades av medlemmarna. Övriga föreningar i Hälsingland har i dagarna fått e-post, med en första presentation av utmaningen.

– Den 20 mars är det distriktsårsmöte, då är alla föreningarna representerade, och då ska vi ta upp utmaningen även där. Hälsingehambon har satt som mål att öka deltagandet med 30 procent varje år, och vårt mål är att hänga på och stödja, och att få fler dansare från föreningar i Hälsingland. Väldigt stor andel av paren kommer från platser utanför Hälsingland, säger Henrik Numelin, ordförande i Forsa Folkdanslag,

Mer precist vill man få med minst 20 par från Forsa i sommarens hambo, få de andra föreningarna att anmäla minst lika många, och inrätta en öppen klass för dansare som vill dansa men inte bli bedömda, förklarar Henrik Numelin.

– Vi ska själva ha en nybörjarkurs i folkdans, och bygga på med en hambokurs – så att fler får modet att dansa.

Mer läsning

Annons