Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt högstadium kan öppnas på Broman

Skolchef Bengt Friberg har en vision.
Om Läroverkets elever flyttas till Bromangymnasiet, där en ny grundskola med inriktning mot naturvetenskap, teknik och miljö kan öppnas – då skapas rum för ett Möjligheternas hus i den gamla skolbyggnaden.

Annons

Eleverna i både den kommunala grundskolan och gymnasieskolan blir färre.

Lärande- och kulturförvaltningens chef, Bengt Friberg, har en idé om hur omflyttningar och ombyggnader skulle kunna fylla de kommunägda lokalerna.

Tanken går ut på att Läroverkets elever flyttar till Bromangymnasiet där en ny 7–9-skola öppnas, som alla kommunens sjätteklassare ska kunna söka till.

Den nya grundskolan ska ha inriktning mot naturvetenskap, teknik och miljö, enligt Bengt Fribergs vision. Han säger att stora generationsväxlingar är på gång samtidigt som antalet sökande till dessa utbildningar på högskolenivå minskar. Därför är det nödvändigt att öka antalet utbildade inom dessa sektorer på alla nivåer.

När Läroverkets lokaler så är tömda på grundskoleelever vill Bengt Friberg se ett Möjligheternas hus, där aktörer inom utbildning, arbetsmarknad och näringsliv samlas under ett tak. Han ser framför sig att exempelvis Centrum för utveckling och lärande, CUL, landstingets Forsa folkhögskola och studieförbunden skulle kunna flytta in i Möjligheternas hus.

Läroverket måste renoveras om lokalen ska användas, särskilt den nedgångna institutionsbyggnaden. Kostnaderna för åtgärderna är, enligt Bengt Friberg, svårberäknade på idéstadiet men tidigare kalkyler som har gjorts pekar på investeringar för minst 60–70 miljoner kronor.

Bengt Friberg räknar med att kostnadsbortfall och externa intäkter ska finansiera investeringen. Om CUL flyttar in så slipper kommunen betala en hyra på omkring sex miljoner kronor per år. Och om exempelvis Forsa folkhögskola flyttar in i Möjligheternas hus så får kommunen hyresintäkter.

När och om idén kan bli verklighet återstår att se. En successiv inflyttning i Bromangymnasiets lokaler skulle kunna påbörjas hösten 2011.

Mer läsning

Annons