Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt år firades i helgen

/

År 2712 har börjat. För att fira nyåret hölls nyårsfest i IOGT-lokalen under helgen. Det var en fest med mycket musik och färgglada, glittriga kläder.

Annons

Festen hålls i den stora salen i IOGT-huset på Marknadsgatan när tidningen kommer på besök. Gästerna strömmar in allt eftersom. Det handlar om den kurdiska tideräkningen som har nyår vid vårdagjämningen. Av praktiska skäl flyttades festen till lördagen.

– Vi räknar med minst 150 personer, säger ordförande Mohamed Abdullah och skakar hand med ännu en gäst.

I lokalen rör sig vuxna och barn, alla firar tillsammans och på scenen spelar Chice Gafuri synth medan Shoresh Bokami sjunger under en kurdisk flagga i rött, vitt, grönt och gult.

Shoresh Bokami berättar att de var i Norge och spelade förra helgen och att de själva kommer från Linköping respektive Uppsala. De är ofta anlitade till fester.

– En sång kan vara i en och en halv timme, berättar han, men tillägger att det inte är svårt att sjunga så länge om man är van.

Dansen går hand i hand och ledet växer till en öppen cirkel som omsluter nästan hela dansgolvet. Männen har traditionella dräkter eller kostymer medan kvinnorna bär glittrande klänningar i purpur, turkos, blått, rosa, cerise eller grönt med inslag av silver eller guld. De flesta i ringen kompletterar klädseln med ett smittande leende.

– Alla tar med mat, berättar medlemmen Arran Ali och säger att firandet inte är särskilt mycket annorlunda än det svenska nyårsfirandet.

Mer läsning

Annons