Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyöppnad dressinsträcka

/
  • En del av sträckan med dressin längs Dellenbanan kan man trampa över Glomboån. Inom kort nyöppnar också den uppfräschade delen mellan Idenor och Forsa.

I år blir det åter möjligt att ta sig med dressin mellan Idenor och Forsa.

Annons

Möjligen blir det också ett uthyrningsställe någonstans i Idenor.

Under de år när nya E4 byggdes har också en bit av Dellenbanan varit stängd för dressinåkning – sträckan mellan Vi i Idenor, Hudiksvall, och Forsa. Men lagom till säsongstart av dressinåkningen nyöppnar också den delen. Och Jörgen Mohlén, föreståndare för Delsbo station, lovar sex fräscha kilometer.

- En grovröjning av spåren har gjorts, men före öppningen ska vi också finklippa. Det kommer att bli ännu finare än hur det såg ut innan E4-bygget.

Han nämner partierna förbi Hedsta och under väg 84 som särskilt besvärliga att trampa sig igenom, men som nu kommer att vara i gott skick.

Egentligen kan man starta precis var man vill på Dellenbanan, det finns möjlighet att mot betalning på 200–350 kronor få dressinen både utkörd och hämtad, men målet är att få till ett uthyrningsställe någonstans i Idenor.

- Vi för samtal med en samarbetspartner men inget är riktigt klart ännu, säger Jörgen Mohlén, som är övertygad om att turerna skulle bli ännu mer populära om det fanns möjlighet att hyra dressin i Hudiksvall.

- Det är ju en bit att trampa mellan Delsbo och Hudik, sträckan Idenor till Forsa kanske känns mer överkomlig för många. Och jag tror folk kan tycka att det är spännande att se E4 underifrån.

Dellenbanans vänner kämpade länge för att få till porten under nya E4, och att den också skulle vara möjlig att använda för framtida tågtrafik. Till slut gick Länsstyrelsen, Region Gävleborg och Banverket in och delade på de 2,5 miljoner som det kostade att sänka betonggolvet under spåret med två meter, just i porten, något föreningen är mycket nöjd med att ha åstadkommit.

Den 17 maj startar säsongen för dressinåkningen och huruvida det blir något särskilt invigningskalas för den nygamla sträckan ska man diskutera.

Mer läsning

Annons