Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyckfullt ledarskap går ut över barnen

"Hon kunde förlöjliga personalen inför utomstående". "Man tassade på tå". Så låter det när före detta anställda på det HVB-hem som anmälts till länsstyrelsen berättar om sin tidigare arbetssituation.

Annons

Flera av dem som arbetat på det ungdomshem, som är föremål för länsstyrelsens granskning, vittnar om allvarliga brister i verksamheten. Deras kritik rör uteslutande föreståndarens ledarskap. De berättar om riktlinjer som inte åtföljs, om dålig personalpolitik och personkränkningar.

– Det var stökigt och rörigt. Stället fungerar inte längre, hon klarar inte av att leda arbetet, säger Anders som sade upp sig efter att ha arbetat på hemmet några år.

– Föreståndaren är nyckfull. Ett beslut som tas ena dagen behöver inte alls gälla nästa. Det är svårt att göra ett riktigt bra jobb då, säger Kim, som också valde att sluta.

Erik jobbade på hemmet en längre tid. Han menar att ledarskapet går ut över barnen.

– En del ungar har inte mått bra alls av hennes agerande. Det här är barn som behöver fasta rutiner. Där kunde allt gå snabbt och 10 minuter senare var det nya besked. Det föreståndaren tyckte och kände för stunden var många gånger det som gällde.

De anställda kände inte alltid att de kunde säga rakt ut vad de tyckte utan lärde sig snabbt att först "pejla" av föreståndarens humör. Om något blev fel hittade hon alltid en syndabock.

Även på det arbetsrättsliga området nämns brister. Till exempel sattes aldrig vikarie in vid sjukdom. Istället beordrades den sjuke att komma och jobba ändå. Inte heller betalades det ut OB-tillägg, ersättning för nattarbete eller reseersättning.

– Det finns kollektivavtal, men när man börjar får man skriva under ett kontrakt som undergräver det. Jag var glad när jag fick jobbet och accepterade att skriva på. Nu är man bara jätteglad att man kommit därifrån, säger Erik.

Samtliga som uttalat sig tror att verksamheten skulle fungera bra med rätt ledning.

Fotnot: Namnen i artikeln är fingerade. Personerna som uttalar sig heter i verkligheten något annat.

Mer läsning

Annons