Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyåret firas med en knall

/

Vid tolvslaget fylls den nattsvarta himlen av regnbågens färger.

Skådespelet ackompanjeras av hårda smällar och krutrök.

Men många vet inte att det krävs tillstånd för att skjuta fyrverkerier.

Annons

På vissa håll i landet har beslutsfattarna förbjudit fyrverkerier helt och hållet. Men det gäller inte i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner.

Däremot kräver ordningsföreskrifterna ett tillstånd från polismyndigheten för att skjuta fyrverkerier och andra pyrotekniska varor på offentlig plats. Den som bryter mot detta kan dömas till böter.

– Principen är att det ska sökas tillstånd. Men ingen gör det och det är ohållbart för oss att kontrollera det till hundra procent. Lagen säger en sak, men den är svår att efterleva, kommenterar Jan-Inge Bexell, närpolischef i Hudiksvall.

Polisen fokuserar istället sina resurser på handlarna. Dagarna innan nyårsafton är de ute och kontrollerar affärerna. Polisen granskar att de har alla tillstånd som behövs och att de hanterar varorna korrekt.

– På senare år har antalet som säljer sjunkit. Det är svårt att säga vad det beror på, men att det är krånglig hantering och att det bara säljs några dagar om året gör kanske att lönsamheten är låg, säger närpolischefen.

Nuförtiden är det även 18-årsgräns på alla fyrverkerier. Det innebär att det är straffbart att köpa ut fyrverkerier till minderåriga.

– Det kan ge böter och i värsta fall fängelse. Dessutom kan den som köpt ut bli skadeståndsskyldig om det inträffar en olycka, säger Jan-Inge Bexell.

Mer läsning

Annons