Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyanlända mötte snön

/
  • Första dagen i Hudiksvall handlade mest om att ordna praktiska saker. Från vänster: tvillingarna Filmen och Binyam Brhane, Akberet Sades, Samira Sades och Yohana Brhane.

Två familjer från Eritrea fick en bra start på sin vistelse i Hudiksvall.
Kung Bore hade sett till att lämna ett lager snö på backen.
– Det är första gången jag ser snö, säger Filmen Brhane.

Annons

Vardagen i Sudan kan inte riktigt jämföras med Hudiksvall. Från somrig hetta till en Hälsingsk stad som för dagen välkomnat vintern, genom att behålla ett tunt snölager på backen, är det ett gigantiskt kliv.

För de två eritreanska familjerna som anlände till Hudiksvall i onsdags kväll är det också första gången de kommer i kontakt med riktig snö.

– Vi har inte direkt några vinterkläder så det kändes jättekallt att komma hit, säger Semira Sades.

De kom till Sverige tillsammans med drygt tjugo andra så kallade kvotflyktingar, som kommit till Sverige genom FN-organet UNHCR:s hjälp. Alla har flytt från det krigsdrabbade landet Eritrea, i nord-östra Afrika till ett flyktingläger i gränstrakten mellan Eritrea och Sudan. Därifrån har de nu fått hjälp att ta sig ända upp till Sverige.

De närmaste dagarna i Hudiksvall kommer att bestå mycket av praktiska saker. De ska folkbokföras, kontrakt för lägenheter ska skrivas under, mat och husgeråd ska inhandlas. Dessutom ska de skriva in sig vid SFI, svenska för invandrare.

Mer läsning

Annons