Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya villkor för väktare

Väktare som skickats ut av ett fastighetsbolags störningsjour får inte längre ingripa vid en stökig fest. Facket uppmanar väktarna att bara iaktta och anteckna.

Annons

En hyresgäst som störs av sina grannar kan ringa fastighetsbolagets störningsjour för att få hjälp. En väktare skickas till bostadsområdet och har tidigare knackat på till lägenhetsinnehavaren som stör. Men sedan i somras får väktare inte ringa på eller ens stoppa ned en lapp i brevlådan.

Bakgrunden är Rikspolisstyrelsens senaste föreskrifter för bevakningsföretag, baserade på bevakningslagen, enligt vilka ordningshållning är en rent polisiär uppgift. En person som ringer på dörren hos någon för att be denne att skruva ned volymen på stereon får inte uppträda som väktare, bära väktaruniform, batong eller handfängsel.

Men enligt Nils-Erik Blomdahl, VD på Hudiksvallsbostäder, kommer detta inte påverka hyresgästernas möjlighet att få hjälp av störningsjouren.

- Det ingår fortfarande i deras uppdrag att knacka på. Något annat har jag inte hört. Däremot så måste de sätta över väktarmärket på bröstet och lämna batong och handfängsel i bilen. Men annars fortsätter de som innan.

Även Rikspolisstyrelsen menar att det inte finns några problem med att väktarna döljer sin uniform, exempelvis med en civil jacka, och att lämna skyddsutrustningen i bilen. Inte heller väntar man sig fler anrop till polisen.

Det håller däremot inte branschorganisationen Sweguard med om. Organisationen håller därför på att ta fram en ny branschpolicy för störningsjourer som ska träda i kraft den 11 september.

Mer läsning

Annons