Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vägar byggs där Europavägen växer fram

/
  • Två och en halv mil nya E 4 byggs mellan Enånger och Hudiksvall, och en del småvägar skärs av. Vägverket bygger nya, såväl allmänna som enskilda.

Som en lång och bred gruskrater drar nya E 4 fram i terrängen mellan Enånger och Hudiksvall. Det är ett gigantiskt bygge, som vilar på decennier av planering. Vid sidan om huvudspåret tråcklas ett antal små vägar ihop med de transportleder som skärs av där nya Europavägen drar fram.

Annons

Det är många vägar som förändras, mer eller mindre, när nya E 4 byggs. Just nu pågår den process som gäller de enskilda skogsbilvägarna, och lantmäteriförrättningarna har inletts.

– Vi skär ju av skogsskiftena, och de vägar där markägarna transporterar virke. De kommer inte längre åt sina skogsmarker, och då ersätter vi med nya vägar. Allt är inte beslutat än, men det rör sig nog om ungefär 15 kilometer väg som ska byggas, säger Vägverkets projektledare Håkan Åberg.

Meterpriset för vägarna lär variera mellan 200 och 500 kronor, enligt Håkan Åberg. Just nu rör processen bara privata vägar, men en hel del av Holmens mark kommer också att beröras, så småningom. Bygget har för övrigt tagit semester under några veckor. De nya vägarna ska i alla vara klara senast när E4-sträckan är klar, förklarar Håkan Åberg.

– Helst tidigare, eftersom det påverkar skogsbruket. Men senast under hösten 2011, om inget speciellt inträffar. Just nu ser det inte ut att bli några problem.

Mer läsning

Annons