Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya undersökningar om gruvdrift i Bricka

En ny fyndighet som kan leda till utvinning av järn och vanadin undersöks i Bjuråker. Området, Bläckmyran, ligger i anslutning till den fyndighet som redan kommit långt på väg mot gruvdrift, och nu vill Svenska Vanadin AB göra utökade undersökningar.

Annons

– Det här är en mindre fyndighet, som är möjlig att ha som reserv. Den skulle då kunna brytas när Brickagruvan är slut, och förlänga livstiden för anrikningsanläggningen, säger Paul Hammergren, geolog och vd vid Mirab Mineralresurser AB, som har uppdraget att förbereda för de nya provborrningarna.

Ansökan om undersökningstillstånd har lämnats in hos Bergsstaten i Falun, och länsstyrelsen i Gävleborg har fått handlingarna för yttrande. Om tillståndet medges, har Svenska Vanadin AB tre år på sig att göra undersökningarna, och bedöma om fyndigheten är tillräcklig för att vara intressant för brytning.

– Området behöver undersökas bättre, och om det visar sig att det är ekonomiskt lönsamt att gå vidare får man söka om bearbetningskoncession då.

Enligt de beräkningar som hittills har varit med i handlingarna ska utvinningen vid Brickagruvan kunna pågå i 14 år, på ett 4,33 kvadratkilometer stort område mellan Västerstråsjö och Strömbacka, och beroende på omständigheterna kan det dröja upp till 18 år innan utvinningen är avslutad. Med den nya fyndigheten kan alltså gruvdriften i Brickaskogarna pågå ytterligare några år.

Mer läsning

Annons